مترجم: مریم سادات کاظمی
"بارداری" یکی از بهترین مراحل زندگی خانم هاست که انتظار تولد فرزند تمام سختی های این دوران را شیرین می کند. البته در این دوران، سؤالات مختلفی ذهن مادر باردار را درگیر می کند که گاه تشخیص درست ترین توصیه ها برای حفظ سلامت خود و جنین مشکل به نظر می رسد. یکی از مهمترین سوالات این است که چگونه در دوران بارداری اضافه وزن نداشته باشیم؟
باور غلط " غذا خوردن برای دو نفر"
مسئله تغذیه یکی از جدی ترین دغدغه های مادران باردار است. بارها شنیده ایم که مادر باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورد تا نیازهای خود و جنین تامین گردد. اما متخصصان تغذیه تاکید دارند که کیفیت بیش از کمیت اهمیت دارد و کمی افزایش حجم نسبت به غذای همیشگی کافی خواهد بود. این مسئله به خصوص در سه ماهه نخست بارداری اهمیت بیشتری دارد زیرا نیازهای جنین در این دوران خیلی زیاد نیست و افزایش وزن 2 تا 3 کیلوگرم در سه ماهه نخست کافی خواهد بود.
در واقع، باید مراقب اضافه وزن زیاد در دوران بارداری به دو دلیل مهم بود؛ نخست اینکه چاقی دوران بارداری به دلیل بروز مشکلاتی نظیر
دیابت بارداری، احتمال سزارین و... می تواند در رشد مطلوب جنین تاثیر بگذارد و از طرفی می تواند زمینه ساز
چاقی کودک در آینده و حتی دیابت دوران نوجوانی باشد.
دومین دلیل پیشگیری از چاقی زیاد این است که
اضافه وزن زیاد ( بیش از 10 کیلوگرم) امکان بازگشت به وزن طبیعی پیش از بارداری را بسیار را مشکل می کند و مادر مجبور است ماه ها با وزن زیاد و حتی عوارض ناشی از چاقی مواجه باشد.
افزایش وزن طی نه ماه بارداری قاعده یکسانی برای همه ندارد و در وهله اول به وزن پیش از بارداری بستگی دارد که می تواند بین 5 تا 15 کیلوگرم و بیشتر در صورت چند قلویی باشد. به طور کلی، اگر خانم پیش از بارداری، برنامه غذایی متعادل و متنوعی داشته، دلیلی برای تغییر عادات تغذیه نیست. در غیر این صورت برای تامین نیازهای اساسی خود و جنین، به اصول صحیح تغذیه طبق نظر متخصص تغذیه توجه نماید. مادر باردار باید از تمام گروه های غذایی به اندازه و در قالب سه وعده اصلی و دو میان وعده استفاده نماید.

ترفندهای پیشگیری از اضافه وزن شدید:
-
زمانی که واقعا گرسنه هستید، غذا بخورید. مهم ترین توصیه به خانم های باردار در این مورد، توجه به احساس گرسنگی واقعی است. زمانی غذا بخورید که کاملا گرسنه هستید و با احساس سیر شدن، دست از غذا بکشید؛ دلیلی ندارد حتما بشقاب غذا تمام شود. همچنین به آرامی غذا بخورید و لقمه های کوچک بردارید تا بدن فرصت ارسال پیام سیری به مغز را داشته باشد.
-
از ریزه خوری پرهیز کنید. مصرف غذای کافی و مغذی در وعده های غذایی و خوراکی های سالم مانند میوه ها، لبنیات و مغزها به خوبی نیاز بدن را تامین کرده و علاوه بر این مانع از ضعف و گرسنگی شدید می شود. شیرینی جات حاوی قندهای سریع هستند که به سرعت قند خون را افزایش داده و عامل اضافه وزن خواهد بود.
-
فعالیت داشته باشید. حاملگی، بیماری نیست و دلیلی ندارد که خانم باردار دائم در حال استراحت باشد. بسیاری از موارد اضافه وزن بارداری ناشی از بی تحرکی است. به جز موارد خطر و منع شده توسط پزشک مانند پایین جفت یا احتمال سقط جنین، خانم باردار می تواند به فعالیت های روزمره همیشگی را ادامه داده و پیاده روی روزانه را در برنامه خود داشته باشد.