اخبار چهار شنبه 7 آذر 1397 ساعت 13:36

ساخت ابزار آزمایشگاهی برای پایش آلودگی مواد خوراکی

یک محقق ایرانی با ایجاد سطحی نانوساختار بر روی سطح مغز مداد، موفق به ساخت ابزاری آزمایشگاهی جهت استخراج ترکیبات آلاینده موجود در مواد خوراکی شد.

 هیدروکربن‌های آروماتیک حلقوی، دسته بزرگی از ترکیبات آلاینده زیست‌محیطی هستند که حضور آن‌ها افزایش احتمال ابتلا به انواع سرطان را در پی دارد. ازاین‌رو، سنجش آسان این ترکیبات در مواد خوراکی می‌تواند به‌سوی افزایش ایمنی و سلامت جامعه بشمار رود.

در این راستا، پژوهشگر رشته شیمی تجزیه، با انجام یک طرح آزمایشگاهی در قالب رساله دکتری، موفق به ساخت ابزاری از مغز مداد جهت تشخیص و اندازه‌گیری ترکیبات آروماتیک حلقوی موجود در مواد خوراکی شده است.
دکتر الناز مرزی خسروشاهی، مجری طرح، با اشاره به روش میکرواستخراج فاز جامد به‌عنوان یکی از مناسب‌ترین روش‌های آماده‌سازی نمونه جهت انجام آزمون‌های تجزیه‌ای، هدف از انجام این طرح را تلاش برای کاهش هزینه و افزایش کارایی این روش عنوان کرد.
وی ادامه داد: «در طرح حاضر ما با اعمال یک فرایند اصلاح سطحی بر روی سطح مغز مداد، از آن به‌عنوان ابزاری جهت استخراج هیدروکربن‌های آروماتیک حلقوی استفاده کردیم. استفاده از مغز مداد به‌عنوان جز اصلی این ابزار و همچنین استفاده از اوره به‌عنوان یک پیش ماده ارزان‌قیمت برای سنتز نانوساختار کربن نیترید، موجب کاهش هزینه تمام‌شده ساخت این ابزار کارآمد شده است
مرزی تصریح کرد: شیمی تجزیه چهار مرحله اساسی دارد که عبارتند از نمونه‌برداری، آماده‌سازی نمونه، آنالیز کمی و کیفی و تجزیه‌وتحلیل آماری نتایج. بیش از 60 درصد زمان تجزیه صرف آماد‌ه‌سازی نمونه می‌شود، درحالی‌که تنها 7 درصد این زمان عملاً صرف جمع‌آوری نمونه و بررسی اطلاعات گردآوری‌شده می‌گردد.
وی افزود: مهم‌ترین دلایل آماده‌سازی نمونه این است که اکثر نمونه‌ها به دلایل گوناگون از قبیل ماهیت نمونه، بافت نمونه و غلظت کم به‌طور مستقیم توسط دستگاه‌های تجزیه‌ای قابل آنالیز نیستند و بایستی قبل از آنالیز روش‌هایی جهت پیش‌تیمار و آماده‌سازی نمونه به کار گرفته شوند.
به گفته این محقق، میکرواستخراج فاز جامد یکی از ساده‌ترین و مناسب‌ترین عملیات برای آماده‌سازی نمونه محسوب می‌شود که توسعه همه‌جانبه آن، چه ازنظر کاهش هزینه و چه ازنظر افزایش کارایی همچنان ادامه دارد.
وی بیان کرد: در طرح حاضر ابتدا از یک فرایند الکتروشیمیایی جهت اصلاح سطح مغز مداد استفاده شده است. پس از تشکیل نانوساختارهای شبه گرافن بر روی سطح مغز مداد، عملیات الکتروشیمیایی ثانویه‌ای در محیط برای رسوب دادن کربن نیترید بر روی سطح انجام شده است. در ادامه این الکترود جهت تشخیص مقادیر ناچیز ترکیبات آروماتیک حلقوی در دو نمونه خوراکی برنج دودی و عسل مورد استفاده قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، بازدهی استخراج این ابزار در شرایط بهینه بیش از 22 درصد گزارش‌شده و حد تشخیص آن در حد میکروگرم بر لیتر بوده است.
این تحقیق حاصل تلاش‌های دکتر الناز مرزی خسروشاهی است و در مجله New Journal of Chemistry با ضریب تأثیر 3.201 (جلد 42، شماره 19، سال 2018، صفحات 13674 تا 13683) به چاپ رسیده است.
 

منبع: irna.ir  تعداد بازدید : 24 نوشته شده توسط: ادمین بهسایت

کلمات کلیدی:  هیدروکربن‌های آروماتیک حلقوی,ایمنی و سلامت, دکتر الناز مرزی خسروشاهی, استخراج ترکیبات آلاینده


بازگشت

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com