اخبار چهار شنبه 15 اسفند 1397 ساعت 15:4

وقتی که گوشت گران است...

برای گروه‌های در حال رشد و افراد آسیب‌پذیر مانند زنان باردار و مادران شیرده، بیمارانی که نیاز به ترمیم دارند، خانواده‌های پرجمعیت و حتی تنها که رسیدگی تغذیه‌ای در میان آنها کم است، مصرف پروتئین حیاتی است، اما الهام جمالی، متخصص تغذیه در این‌باره گفت: به‌عنوان کسی که سال‌هاست به‌عنوان مشاور تغذیه فعالیت می‌‌کنم، باید به مردم بگویم نگرانی در مورد اقلام دیگر بیشتر از گوشت دردناک است.

برای گروه‌های در حال رشد و افراد آسیب‌پذیر مانند زنان باردار و مادران شیرده، بیمارانی که نیاز به ترمیم دارند، خانواده‌های پرجمعیت و حتی تنها که رسیدگی تغذیه‌ای در میان آنها کم است، مصرف پروتئین حیاتی است، اما الهام جمالی، متخصص تغذیه در این‌باره گفت: به‌عنوان کسی که سال‌هاست به‌عنوان مشاور تغذیه فعالیت می‌‌کنم، باید به مردم بگویم نگرانی در مورد اقلام دیگر بیشتر از گوشت دردناک است.
به هر حال گوشت قرمز جزو ذائقه ایرانی‌هاست و دولت وظیفه تامین آن را دارد ولی به لحاظ تغذیه‌ای جایگزین‌هایی وجود دارد که اگر دولت روی آن فرهنگسازی کند و قیمت این مواد را کاهش دهد تا مردم بیشتر از آن استفاده کنند، مشکل تامین پروتئین در جامعه کمتر می‌شود. مثل لبنیات، بادام‌زمینی، گوشت طیور و تخم‌مرغ ازجمله این موارد است. تخم‌مرغ یکی از بهترین جایگزین‌های گوشت قرمز است.
پروتئین گوشت قرمز صرفا به‌دلیل اینکه دسترسی بیولوژیک به آن راحت‌تر است، اهمیت دارد. میزان پروتئین موجود در گوشت تفاوت فاحشی با منابع گیاهی ندارد. فقط نکته مهم در پروتئین گوشت قرمز این است که پروتئین‌ها از اسید‌های آمینه تشکیل شده‌اند. درست است که اسید آمینه‌های خوب در منابع حیوانی بیشتر وجود دارد اما مصرف همزمان چند گیاه دارای پروتئین، ارزش بیولوژیک پروتئین را بالا می‌برد. اگر ارزش بیولوژیک کباب 70باشد، برای کوکو سیب‌‌زمینی این ارزش روی 100است.
وی با اشاره به فرهنگ گوشتخواری ایرانی‌ها، گفت: در بسیاری از موارد اگر من در رژیم غذایی کسی کوکو سیب‌زمینی قرار دهم، فکر می‌کنند به‌دلیل شرایط مالی این کار را کرده‌ام درحالی‌که این غذا واقعا ارزش بیولوژیکی بالایی دارد.
ارزش پروتئین‌ها با ترکیب‌شدن با هم افزایش می‌یابد. فکر می‌کنم بیشترین چیزی که مردم ما را آزار می‌دهد، فقر فرهنگ تغذیه‌ای است، نه فقر مالی. مردم می‌توانند از ترکیب شاهدانه، بادام زمینی، جوانه‌های ماش، لوبیا‌ها و حبوبات به‌صورت ترکیبی استفاده کنند. ضعف فرهنگ تغذیه‌ای ماست که غذاهای جدید با ترکیبات جدید درست نمی‌کنیم. درحالی‌که می‌توانیم انواع سوپ را با انواع جوانه‌ها بپزیم. چه ایرادی دارد که بلغور گندم همراه با حبوبات و قارچ که یک غذای کامل است، درست کنیم. یا ترکیب برنج با لوبیا را بخوریم. می‌توانیم دو قاشق شاهدانه و سویا را در ترکیب سوپ‌ها اضافه کنیم تا ارزش غذایی آن افزایش یابد یا گندم سیاه یا چاودار را با برنج طبخ کنیم.
الهام جمالی، متخصص تغذیه در ادامه با اشاره به تاریخچه حذف جنین گندم از برنامه غذایی ایرانی‌ها گفت: جنین گندم یا گیاهک گندم، چیزی است که حدود 80سال پیش پس از حذف آسیاب‌های دستی در کارخانه‌های تولید آرد گندم به‌دلیل فاسد‌شدن از گندم جدا شد. بخش عمده‌ای از مواد مغذی گندم که در گیاهک آن قرار دارد، دور ریخته می‌شود.
2قاشق غذا‌خوری گیاهک به‌راحتی معادل یک برش استیک است. اگر کنار آن یک تکه بال مرغ بگذارید، پروتئین آن کامل می‌شود. وی به خانواده‌ها توصیه کرد در شرایط کنونی، آهن گوشت قرمز را از مکمل‌ها دریافت کنند و بیان کرد: نگرانی من از افزایش قیمت لبنیات و حبوبات فاجعه‌آمیزتر از گوشت است و دولت باید برای آن کاری انجام دهد

منبع: همشهری آنلاین  تعداد بازدید : 207 نوشته شده توسط: ادمین بهسایت

کلمات کلیدی: 


بازگشت

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com