کاهش خطر ابتلا به بعضی بیماریها و ناراحتیهای قلبیعروقی، کندشدن روند پیری سلولی و پیشگیری از چاقی از جمله مهمترین تاثیرات رژیم مدیترانهای بر سلامت اندامهای مختلف است. اما نتایج مطالعات جدید نیز نشان می دهد که این سبک تغذیه روند آتروفی مغزی را در سالمندان کاهش میدهد. آتروفی مغزی به حالتی اطلاق میشود که تمام یا بخشی از مغز تحلیل میرود و منجر به بروز اختلالات نورولوژیکی میشود. زمانی که این اتفاق در بخش حافظه ایجاد شود، زمینهساز بیماری آلزایمر خواهدبود.
در این سبک تغذیه توصیه به مصرف خوراکیهای مفید ماهی، روغن زیتون، حبوبات و سبزیجات می شود اما گمجاندن میوهها و سبزیجات بهخصوص میوههای قرمز، انگور، سویا، گردو و چای سبز نیز تاکید میشود زیرا بهدلیل وجود پلیفنول بالا در کاهش التهابات مغز نقش دارند. در صورت گنجاندن این خوراکیها، رژیم مدیترانهای سبز اطلاق می شود.
محققان برای دستیابی به این نتایج، وضعیت 284 فرد 31 تا 82 ساله را در قالب سه گروه بررسی کردند. گروه اول سبک غذایی سالم داشتند اما دو گروه دیگر از رژیم مدیترانهای همیشگی و رژیم مدیترانهای سبز استفاده کردند که بهطور خاص مقدار کمی گوشت قرمز و فرآوریشده دارد. علاوه بر این، گروه سوم گردو و سه تا چهار فنجان چای سبز نیز در روز مصرف میکردند.
از شرکتکنندگان این طرح، قبل و بعد از مدت مطالعه MRI مغز انجام شد تا تاثیرات تغذیه بر مغز مشخص شود. محققان دریافتند افرادی که رژیم مدیترانه معمولی یا سبز را داشتند، کمتر دچار آسیبهای مغزی مرتبط با سن بودند. این تاثیر بهخصوص در مورد رژیم سبز و در افراد بالای 50 سال بارزتر بود.
بهگفته محققان، وجود پلی فنول های فراوان در خوراکیهایی نظیر گردو، چای سبز و... که عملکرد آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی دارند، تاثیر قابلتوجهی در پیشگیری از تحلیل نورونهای مغز خواهدداشت و توجه به این سبک تغذیه میتواند راهکار مؤثر و سادهای برای حفظ سلامت مغز در سالمندی باشد.
مترجم: مریم سادات کاظمی