مطالعات متعددی نشان میدهد که خوراکیهای خیلی شیرین برای سلامتی مضر هستند. مصرف این خوراکیها و نوشیدنیها زمینه ساز چاقی، اختلالات متابولیک نظیر دیابت نوع 2 و ناراحتیهای قلبی عروقی میشود. البته بسیاری از خوراکیهای آماده مانند غلات صبحانه، سسها و... نیز شکر دارند و بهعبارتی حدود سهچهارم خوراکیهایی که روزانه مصرف میکنیم دارای شکر افزوده هستند.
براساس مطالعهای که اخیرا انجام شد، کاهش 20% شکر خوراکیهای صنعتی و 40% شکر نوشابهها مانع از میلیونها مورد ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و مرگ زودهنگام در ایالات متحده طی ده سال داشت.
برای دستیابی به این نتیجه، محققان آمریکایی یک مدل کامپیوتری برای شبیهسازی و تعیین اثرات کاهش مصرف قند بر سلامت و اقتصاد ترسیم کردند. آنها با این روش متوجه شدند که کاهش مقدار شکر در خوراکیها و نوشیدنیها میتواند مانع از 48/2 میلیون ناراحتیهای قلبی عروقی، 490 هزار فوت ناشی از بیماریهای قلبی و 750 هزار مورد دیابت در ایالات متحده شود.
براساس این مدل و پس از ده سال از ارائه طرح، 82/4 میلیارد دلار در هزینههای مراقبت سلامت و 11804 میلیارد دلار در هزینههای زندگی افراد بالغ بین سن 35 تا 79 سال صرفهجویی شد. البته هزینههای ناشی از کاهش بهرهروی نیروی کار در پی ابتلا به این بیماریها نیز در چنین شرایطی بسیار پایین آمد.
به گفته محققان، این تغییر در تهیه خوراکیها به کاهش نابرابریهای اجتماعی نیز کمک میکند زیرا افراد کم درآمد نیز از سبک تغذیه سالمتری برخوردار خواهندبود. همچنین کاهش مقدار شکر در انواع خوراکیها ونوشیدنیهای آماده تاثیر بهتری در ارتقاء سلامت نسبت به سایر اقدامات کاهش مصرف شکر مانند وضع مالیات، برچسبگذاری خوراکیها براساس محتوای شکر و ممنوعیت ارائه نوشیدنیهای شیرین در مدرسه دارد.
مریم سادات کاظمی