دیابت بارداری یکی از مشکلات جدی این دوران است که معمولا سطح قند خون پس از زایمان به حد نرمال برمیگردد. طی سه ماهه نخست بارداری، ترشح انسولین و حساسیت بدن نسبت به این هورمون افزایش مییابد که در نتیجه منجر به کاهش قند خون بهخصوص شب و صبح پس از بیدارشدن از خواب میشود. اما از حدود ماه چهارم، تحمل گلوکز در بدن کاهش مییابد و جفت هورمونهای بیشتری ترشح میکند که مقاومت بدن نسبت به عملکرد انسولین را در پی دارد. در نتیجه، پانکراس انسولین بیشتری برای تنظیم قند خون تولید میکند. در بعضی از خانمها، این عملکرد پانکراس بهدرستی انجام نمیشود و بهدلیل کمبود انسولین موردنیاز بدن، سطح قند خون افزایش مییابد و دیابت بارداری اتفاق میافتد.
دیابت بارداری برای مادر و جنین عوارضی درپیدارد. ممکن است مادر دچار افزایش فشار خون یا مسمومیت بارداری شود. احتمال زایمان زودرس و سزارین نیز افزایش مییابد و جنین نیز امکان دارد دچار تاخیر رشد شود.
براساس پژوهش اخیر، دیابت بارداری میتواند تحتتاثیر آلایندههای جوی و عادات غذایی افزایش یابد. محققان دریافتند مادرانی که پیش از این دوران بهمدت طولانی در معرض آلایندههای جوی بودند و از طرفی در رژیم غذایی غالبا از گوشت و خوراکیهای فرآوری شده استفاده میکنند، بیشتر مستعد ابتلا به دیابت بارداری هستند.
البته این افراد معمولا دارای اضافه وزن، چاقی و زمینه خانوادگی دیابت هستند. محققان توصیه میکنند که خانمها پیش از تصمیم به بارداری از حضور در محیطهای آلوده خودداری کنند و مصرف غذاهای خانگی را یک اصل مهم بدانند.
مریم سادات کاظمی