آب مجازی مقدار آبی است که یک کالا یا یک فراورده کشاورزی طی فرایند تولید مصرف میکند تا به مرحله تکامل برسد و مقدار آن معادل جمع کل آب مصرفی در مراحل مختلف زنجیره تولید از لحظه شروع تا پایان میباشد. برخی از محصولات کشاورزی آب زیادی مصرف می کنند. توجه به مقدار آب مورد نیاز می تواند در تصمیم سازی برای تولید محصولاتی که کشت آنها با مصرف آب کمتر امکان پذیر است، موثر باشد. با توجه به مشکل کم آبی کشور تولید این دسته از محصولات می بایست در الویت قرار گیرد.
کاکائو و قهوه
رتبه نخست مصرف آب در میان مواد غذایی در اختیار کاکائو و قهوه است. تولید هر کیلو کاکائو ۲۷ هزار لیتر آب نیاز دارد. قهوه پس از کاکائو با ۲۱ هزار لیتر در رتبه دوم قرار گرفته است. بنا بر این برای تولید هر فنجان قهوه ۱۴۰ لیتر آب مصرف شده است. جالب اینکه برای تولید همین مقدار چای تنها ۱۵ لیتر آب مصرف شده است.
گوشت گاو و مرغ
برای تولید هر کیلو گوشت گاو به ۱۵ هزار و ۴۹۰ لیتر آب نیاز است. در مقایسه با گوشت گاو، تولید گوشتهای خوک و مرغ به آب کمتری نیاز دارد. تولید هر کیلو گوشت خوک ۴ هزار و ۷۳۰ لیتر آب لازم دارد. تولید هر کیلو گوشت مرغ به ۴ هزار لیتر آب نیاز دارد.
برنج، غذای اول آسیاییها
بیش از ۵۰۴ میلیون تن برنج در سال ۲۰۲۰ در جهان تولید شد. کشورهای چین، هند، اندونزی و بنگلادش بزرگترین تولیدکنندگان برنج در جهان هستند. غذای اول میلیاردها آسیایی برنج است. تولید هرکیلو برنج خام ۳ هزار و ۴۷۰ لیتر آب نیاز دارد.
خیار، گوجه و هویج
خیار از میان صیفیجات از همه بیشتر به آب نیاز دارد. برای تولید هر کیلو خیار ۳۵۰ لیتر آب نیاز است. هویج با مصرف ۱۳۰ لیتر در میانه جای گرفته و گوجهفرنگی با مصرف ۱۱۰ لیتر آب به کمترین میزان آب برای رشد نیاز دارد.
سیب زمینی، پیاز
تولید هر کیلو پیاز به ۲۸۰ لیتر آب نیاز دارد. سیب زمینی مصرف کمتری دارد و برای تولید هر کیلوی آن به ۲۱۰ لیتر آب نیاز است.
هندوانه
برای تولید هر کیلو هندوانه ۲۰۰ لیتر آب نیاز است. بسیاری از مواد غذایی در برخی کشورها فقط برای صادرات تولید میشوند. در نتیجه برای مثال صادر کردن هر کیلو هندوانه به معنی صادرات ۲۰۰ لیتر آب نیز هست
.
