نتایج مطالعات اخیر که در انجمن سالانه تحقیقات دیابت مطرح شد نشان میدهد که بین تغذیه با شیر مادر و شیر گاو در دوران کودکی و بروز دیابت نوع 1 ارتباط وجود دارد.
دیابت نوع 1 بیماری خودایمنی تلقی می شود که آنتیکورهای سیستم ایمنی به اشتباه سلولهای تولیدکننده انسولین را بهعنوان عامل بیماریزا از بین میبرند. این اختلال ایمنی بدن تحتتاثیر عوامل مختلفی مانند زمینه ژنتیک، ویروسها و تغذیه بروز پیدا میکند. دیابت نوع 1 بیماری مزمن است که بهتدریج موجب آسیب به قلب، چشمها، پاها و کبد میشود و بهطور کلی کیفیت زندگی بیمار را کاهش میدهد.
مطالعه اخیر که با بررسی حدود شش هزار پژوهش در این زمینه انجام شد حاکی از آن است که 27 ماده غذایی در ایجاد خطر دیابت نوع 1 تاثیر دارد. بر این اساس، خطر ابتلا به این بیماری در کودکانی که طی 6 ماه تا یک سال از شیر مادر تغذیه شدهاند، 60% کمتر از کودکانی است که مدت کمتری از شیر مادر تغذیه شدهاند. اگر مدت تغذیه با شیر مادر دو تا سه ماه باشد نیز این کاهش خطر 30% خواهدبود.
بهگفته محققان، شیر مادر به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و ترکیب باکتریهای فلور رودهای را بهبود میبخشد. همچنین مشخص شد که اسیدهای آمینه موجود در شیر گاو سبب بروز واکنشهای ایمنی در برابر سلولهای تولیدکننده انسولین میشود.
مترجم: مریم سادات کاظمی