تغذیه و دیابت نوجوانی

نام نویسنده دکتر سوسن پارسای ,دانشیار دانشکده پزشکی
(D.M) Diabetes Mellitus در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش یا اثر نکردن انسولین در متابولیسم CHO به وجود می آید.یکی از مهم ترین مشکلات سلامت، درمانی اقتصادی جهان محسوب می شود. حدود 150 میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و در بعضی کشورها حدود 40 درصد افزایش داشته است.
(D.M) Diabetes Mellitus در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش یا اثر نکردن انسولین در متابولیسم CHO به وجود می آید.
یکی از مهم ترین مشکلات سلامت، درمانی اقتصادی جهان محسوب می شود. حدود 150 میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و در بعضی کشورها حدود 40 درصد افزایش داشته است.
WHO تا سال 2015 میان 84 تا 224 میلیون در کشورهای گوناگون گزارش می کند و هند و چین و آمریکا بیشترین آمار را دارند.
در ایران بالغ بر دو میلیون گزارش می شوند.
اتیولوژی آن چند وجهی است. به دلیل مزمن بودن آن مشکلات متابولیک زیادی را به جز کربوییدراتها برای پروتئین و چربی دارد.
اگر به موقع تشخیص داده نشود و ادامه یابد، ضایعات زیادی چه از نوع Macro Vasular, Micro Vascular به جا می گذارد.
چون عوامل محیطی و ژنتیکی هر دو در ایجاد و مزمن شدن آن و تاثیر آن روی بقیه اندام دخالت فراوان دارند، کسب اطلاعات لازم، پیگیری، شیوههای گوناگون آموزش به خصوص برای کودکان و نوجوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار اس.
تیپ یک یکی از انواع DM است که با نقص مطلق کارایی یا وجود انسولین همراه است.
10 درصد کل موارد D.M را در یک جامعه تشکیل می دهد. نوعی حاد و با علت ناشناخته است. به طور معمول در جوانان و کودکان است ولی در هر سنی می تواند اتفاق بیفتد.
گسترش تخریب سلولهای بتا در این کودکان با پیش و پس از بلوغ متفاوت است.
در بچه های کمتر از هفت سال مخرب تر است و پیگیری و آموزش بیشتری را می خواهد.
این نوع دیابت فقط با تزریق انسولین قابل درمان نیست، مداخلات موثر دیگری غیر از دارو درمانی لازم دارند. توجه:
پیش از این فقط دیابت تیپ دو را با افزایش فشار خون در ارتباط مستقیم می دانسته اند ولی به تازگی کنترل هم زمان Clycemia و فشار خون را در دیابت تیپ یک بسیار اساسی می دانند.
هدف از Nutritional Therapy در گروههای گوناگون کودکان و نوجوانان فقط کاهش قند خون نیست. تنظیم سطح مناسب قند خون برای جلوگیری از مشکلات بعدی و کنونی این گروه آسیب پذیر است.
اکنون برای این گروهها مداخلههایی را که به صورت self management است را بسیار موثر می دانند.
MEDEM بسیار موثر است.
پایش منظم کودک و نوجوانان 'Manitoring'
آموزش خود فرد مبتلا و خانواده 'Education'
مداخلههای تغذیه ای 'Diet'
ورزشهای لازم 'Exercise'
 
دارودرمانی مناسب 'Medication'
دانستنیهای لازم برای فرد و خانواده
چه آموزشهایی لازم است
· افراد دیابتی بیمار نیستند به دلیل شرایط بیماری، آنها مراقبتهای بیشتری لازم دارند و می توانند زندگی عادی داشته باشند.
در این نوع دیابت آگاهی خانواده از علایم شروع آن بسیار مهم است.
مراقبت دریافت کالری کافی برای سن، موقعیت آن فعالیت و رشد آنها باشیم.
دریافت CHO و تقسیم بندی صحیح آن در هر وعده غذایی مناسب با دریافت انسولین لازم است.
CHO یک جور نیستند. مقدار یکسان از انواع کربوئیدراتها تاثیر یکسان روی افزایش قند و چربی خون ندارند (Clycemic Index) آموزش داده شود.
برنامه غذایی داده شده بر اساس عادات غذایی خانواده بوده و از سفره خانواده استفاده شود.
7تا10 درصد کل کالری از SUFA و بقیه از انواع چربیها باشد مانند (PUFA) و (MUFA) SUFA (کره، خامه، چربیهای کوتاه زنجیره بیشترین تاثیر را روی کلسترول دارد) ولی در کودکان حذف نشود. به تازگی هرم غذایی اختصاصی برای دیابت نوع یک وجود دارد.
تقسیم میوه و کربوئیدرات مهم است (انواع میوهها)
انواع سبزیها و به خصوص افزایش دریافت فیبر، از طریق نخود، جو، جو دوسر، انواع میوه و سبزیها در برنامه غذایی کودکان و نوجوانان لازم است.
تشویق به کنترل یا کاهش سدیم لازم است.
اختلالات در خوردن در نوجوانان دیابتی و زنان جوانی رخ می دهد که باید مراقبتهای روان شناسی داشته باشیم. شواهد علمی سال 2003 نشان می دهد که از استفاده از ساکروز (شکر) به عنوان بخشی از کل کربوئیدرات در رژیم غذایی اختلالی در کنترل گلوکز خون در افراد دیابتیک تیپ یک ایجاد نمی کند ولی باید گرم به گرم جانشین CHO شود.
شواهد علمی هنوز از این فرضیه که قندهای ساده باید حذف شوند چون هیپرگلیسمی را سریع تر ایجاد می کنند، حمایت می کند. برای مثال «میوه و شیر و لبنیات پاسخ Glycemic کمتر به نسبت نان، برنج و سیب زمینی دارند.
تقسیم کالری بر اساس سن و نگاهداری وزن و فعالیت است. 10تا20 درصد از پروتئین 25 تا 30 درصد چربی و بقیه از انواع CHO با توجه به glycemic index باشد.
فروکتوز دیرتر از گلوگز قند را بالا می برد ولی نباید بیشتر از 20 درصد کالری باشد چون چربی را بالا می برد ولی در کودکان می توان از قند فروکتوز در پخت شیرینی استفاده کرد.
 


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com