با شیوع کروناویروس یا کووید – 19 در کل دنیا، سوالات بسیاری پیرامون تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بروز کروناویروس مطرح شده است. آیا پروبیوتیکها به ایمنی بدن بر علیه ویروس کووید - 19 کمک میکنند؟ آیا آنها به طور بالقوه میتوانند از ورود یا جایگزینی ویروس در بدن جلوگیری کنند؟ آیا مصرف آنتی بیوتیکها در درمان کروناویروس موثر است؟
کووید - 19 یک ویروس جدید است که قبلاً در انسان مشاهده نشده است. این بدان معناست که متخصصان بهداشت و درمان، هنوز در حال یادگیری و تجربه نحوه رفتار این ویروس نوظهور و مکانیسمهایی هستند که از طریق آن منتقل میشوند. تعامل این ویروس با سیستم ایمنی بدن چگونه است؟
با توجه به این که ناشناختهها بسیار است و واکسنی در دسترس نیست و درمان قطعی و اثربخش برای این موجود یافت نشده، بهترین راهکار پیشنهادی از سوی متخصصان، حفظ بهداشت، جلوگیری از تماس با افراد آلوده، فاصله گذاری اجتماعی و تقویت سیستم ایمنی بدن است. بنابراین با توجه به نوپدید بودن بیماری و ویروس، بعید به نظر میرسد که بتوان با قطعیت درباره تأثیر هر گونه درمان با پروبیوتیکها اظهار نظر نمود. زیرا این امر نیاز به اثبات علمی و مشاهدات بالینی بسیاری دارد.
سیستم گوارشی ما، به ویژه رودهها، محل زندگی تریلیون باکتریهای مفید است که در هضم غذا، از بین بردن سموم، تولید مولکولهای فعال و حمایت سیستم ایمنی بدن در برابر باکتریهای مضر، به ما کمک میکنند. به این مجموعه باکتریهای مفید روده، میکروبیوم روده گفته میشود. میکروبیوم از انواع پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید تشکیل شده است که هر کدام مسئولیت ویژهای در حفظ سلامت بدن دارند. تحقیقات اخیر نشان داده است بین ساختار میکروبیوم روده و وضعیت سلامتی و بیماری ما ارتباط و تعامل وجود دارد. از بین رفتن ساختار طبیعی میکروبیوم با بروز بیماریهایی مانند اسهال، دیابت نوع 2، برخی انواع سرطانها و ... ارتباط دارد.
پروبیوتیکها معمولاً برای ارتقاء سلامتی یا شرایطی که نیازمند دریافت مکمل تغذیهای هستند، مورد استفاده قرار گیرند. مثلاً در کودکان و سالمندان که میزان باکتریهای مفید روده کمتر است، افرادی که اخیراً از آنتی بیوتیک برای درمان بیماری استفاده کردهاند و کسانی که به دلایل مختلف مانند رژیم غذایی نامناسب، ورزش بیش از حد یا بروز یک بیماری، باکتریهای مفید روده خود را از دست دادهاند، میتوانند با دریافت مکمل پروبیوتیک یا غذاهای حاوی پروبیوتیکها به ایجاد تعادل در ساختار میکروبیوم روده کمک کنند.
به طور کلی از پروبیوتیک میتوان برای کمک به بهبود ایمنی عمومی بدن استفاده کرد، نه پیشگیری از یک بیماری خاص در جمعیت وسیع.
درست است که برخی از انواع پروبیوتیکها اثرات ضد التهابی دارند. اما، همچنان توصیههای بسیاری از دولتها و سازمانهای بهداشتی این است که؛ کروناویورس یک بیماری نوظهور است و در حال حاضر هیچ مدارک علمی قوی وجود ندارد که نشان دهد بتوان به طور قطع از بروز آن جلوگیری کرد.
بنابراین، هیچ دلیل منطقی علمی در مورد استفاده از پروبیوتیکها برای محافظت، جلوگیری یا درمان عفونت کووید – 19 طور خاص وجود ندارد. با این وجود، تقویت سیستم ایمنی بدن با هر استراتژی معتبر علمی توصیهای است که اغلب متخصصان حوزه بهداشت و درمان به آن توجه میکنند. کمک به حفظ تنوع میکروبی سالم روده و پیشگیری از بروز عدم تعادل در ساختار و ترکیب میکروبیوم روده در همه افراد به ویژه؛ سالمندان، شیرخواران حائز اهمیت است. ترکیب رژیم غذایی سالم و متعادل به همراه پروبیوتیک، پروبیوتیک و مکمل ویتامین مانند ویتامین د، میتواند در تقویت سیستم ایمنی بدن در هنگام شیوع کووید – 19 به بهبود سیستم ایمنی بدن ما و در نتیجه حمایت بدن در مقابل کروناویروس کمک کند.
https://www.nzmp.com/global/en/news/probiotics-immunity-coronavirus.html
https://www.biogaia.com/other-news/covid-19-outbreak-and-probiotics-facts/
عالمه حریری فر