چرخه تولید نان بیمار است

غذای اصلی مردم کشور ما نان است در حال حاضر این برگه های سفید لاستیکی گاهی سوخته و گاهی خمیر نانی نیست که بخشی از نیاز های تغذیه ای مردم را به بدن آنها برساند . نان های سنتی موجود در افزایش بار بیماریها نقش دارند . مردم ما شایسته داشتن نانی سالم و مغذی و نانوایی هایی تمیز ، بهداشتی با کارکنان تحصیل کرده هستند کار کنانی که نان و فرایند تولید آن اهمیت تخمیر ، مضرات استفاده از جوش شیرین و مهم تر از آن مهارت تنوع در تولید نان را بدانند

دکتر ربابه شیخ الاسلام متخصص اپیدمیولوژی تغذیه ، در گفتگو با بهسایت با بیان اینکه نان در کشور ما دچار یک بحران قدیمی است که از قبل از انقلاب وجود داشته و به مرور زمان بیشتر شده است، گفت: افزایش این بحران همزمان با افزایش جمعیت بود که باعث شد به مرور واژه تخمیر، در تولید نان فراموش شود. چون تخمیر کامل خمیر نان که با خمیر مایه و یا خمیر ترش صورت می گیرد زمانبر و تولید کنندگان توانایی لازم برای پوشش جمعیت زیاد را نداشتند، متاسفانه استفاده از جوش شیرین وارد صنعت تولید نان سنتی شد که گازکربنیک متصاعد شده از آن باعث بالا آمدن آمدن خمیر می شد و این مسئله یک تقلب غذایی است که کیفیت نان را از بین می برد. ربابه شیخ الاسلام ادامه داد: زمانی که از نانوا علت مشکل را جویا شویم ، از کیفیت پایین آرد گلایه می کرد ومی کند ، یعنی من نانوا مقصر نیستم و دولت آرد خوبی بمن نمیدهد . وقتی علت چگونگی تولید آرد بی کیفیت را در کارخانه تولید کننده آرد جستجو میکردیم مسوولین کارخانه ها نیز می گفتند و هنوز میگویند این دولت است که گندم سهمیه ای بما می دهند و این گندم کیفیت لازم را ندارد و نمی شود از گندم نامرغوب آرد با کیفیت مناسب تولید کرد . یعنی درواقع یک زنجیره معیوب از مزرعه تا نانوایی به وجود آمده که متاسفانه هنوز ادامه دارد . وی اضافه کرد: با نگاهی همایش های برگزار شده در مورد نان می بینیم که قطعنامه های این کنگره ها، در طول 40 سال گذشته یکسان است. یعنی مشکل اصلی درتولید نان سنتی از نبود شرایط بهداشتی ، کارگران بی تجربه ، آرد بی کیفیت و گندم نامناسب ...در طول زمان ادامه داشته . بنابراین حل مشکلات مربوط به نان نیازمند انجام اقداماتی منطقی، فوری و حساب شده بصورت کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت داردکه باید توسط متولیان مرتبط در سازمانهای متعدد ولی با همکاری و تعامل حل شود .

خانم دکتر شیخ الاسلام ادامه داد: همانطور که میدانید صنعت آرد کشور بیشتر دولتی است یعنی دولت گندم را میخرد و بصورت حق العمل کاری سهمی به کارخانجات آرد می دهد و آرد هم سهمیه ای به نانوایان تعلق می گیرد جلسات متعدد مشورتی که صنعت آرد کشور و پژوهشکده غله و نان و سایر متولیان داشتند راهکار حل این مشکل را آزاد سازی میدانستند منظور اینکه دولت نقش کمرنگ تری داشته باشد و صنایع آرد کشور آزاد باشند هر نوع گندمی را که با شرایط تولید کشور و استاندارد هماهنگ تر است بخرند تا بتوانند آرد مناسب و استانداردی تهیه کنند نانوا نیز از هر کارخانه ای که آرد استاندارد تهیه می کند آرد خریداری کند و البته این تجربه مدت کوتاهی هم انجام شد ما نیز منتظر بودیم که انجام این اقدامات سبب کاهش مشکلات شودولی مجددا شرایط به قبل برگشت و فرصت ارزیابی نیز باقی نگذاشت وی اضافه کرد: دردوره ای هم دولت تصمیم گرفت با گسترش تولید نان صنعتی و دادن مجوز های زیاد کم کم نان سنتی را محدود کرده و با فرهنگ سازی مردم را متقائد به مصرف نان صنعتی کند و با وجود مخالفت های موجود بودجه زیادی را نیز به این منظور در نظر گرفت و اختصاص داد . امروز نیز اگرچه نمونه هایی از انواع نان صنعتی در فروشگاه ها وجود دارد، اما مردم نان سنتی و داغ را ترجیح می دهند. بنابراین در فرایند تولید این نوع نان باید کارهای بزرگی صورت گیرد که سخت نبوده و نیازمند یک مدیریت واحد و منسجم است.

ایشان با تاکید بر اینکه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که با تلاشی بیش از بیست سال تشکیل شده و قرار بوده مشکلات اصلی مرتبط با غذا و تغذیه را که عمدتا بین بخشی هستند حل کند می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد، تصریح کرد: خیلی از کشورها در زمینه آموزش نانوایان تا حد ایجاد دکترای این رشته پیش رفته اند. شرایط نباید به شکلی باشد که یک کارگر ساده بدون آشنایی و درک اهمیت بهداشت غذا در سلامت وبدون مهارت های لازم بتواند به راحتی در نانوایی مشغول به کار شود. این همه مراکز حرفه ای داریم و میتوان با برنامه ریزی دوره های دیپلم نان پزی ، کارشناسی و حتی مدارج بالاتر دانشگاهی مرتبط با تولید نان داشته باشیم . غذای اصلی مردم کشور ما نان است در حال حاضر این برگه های سفید لاستیکی گاهی سوخته و گاهی خمیر نان ی نیست که بخشی از نیاز های تغذیه ای مردم را به بدن آنها برساند . نان های سنتی موجود در افزایش بار بیماریها نقش دارند و مردم ما شایسته داشتن نانی سالم و مغذی و نانوایی هایی تمیز ، بهداشتی با کارکنان تحصیل کرده هستند کار کنانی که نان و فرایند تولید آن اهمیت تخمیر ، مضرات استفاده از جوش شیرین و مهم تر از آن مهارت تنوع در تولید نان را بدانند . وی اضافه کرد: هم اکنون خمیر مایه مورد نیاز توسط چندین کارخانه در داخل کشور تولید می شود اما اکثر خمیرمایه ما به افغانستان صادر می شود. درحالی نانوایان افغان می دانند که باید نان را تخمیر کنند نانواهای ما هنوز از جوش شیرین استفاده می کنند. دکتر ربابه شیخ الاسلام با بیان اینکه اگر بخواهیم مشکل نان را حل کنیم نیازمند برنامه ریزی کوتاه مدت ،‌میان مدت و بلند مدت هستیم، خاطرنشان کرد: ما میتوانیم در هر شهرستان نمونه هایی از نانوایی ایده آل درست کنیم به طور قطع نانواهای دیگر نیز از آن مدل می گیرند. متاسفانه هیچ گاه ادارات نظارت بر مواد غذایی، بهداشت محیط و بهبود تغذیه در وزارت بهداشت و پژوهشکده ها و ادارات دیگر متولی نان با هم همکاری قوی و موثری نداشته اند و برای حل اختلاف نظرهای خود جلسات مشترکی ندارند . در حالیکه مشکل مشترک باید با نگاه مشترک حل شود.

نام نویسندهبهسایت ایران
تاریخ1397/02/07
کلمه های کلیدینان, سنتی, صنعتی, مشکالات نان


برای ارسال نظر باید ابتدا با نام کاربری خود به سایت وارد شوید.


نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن خیابان دوم شرقی پلاک ۲ طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (021)
تلفن تماس 2 : 88037834 (021)
پست الکترونیک : info@behsite.ir