کمبود ید و آسیب های مغزی کودکان

 متخصصان وکارشناسان خواستار تعهدی جدید در جهت پیشگیری از کاهش ضریب هوشی ناشی از آسیب های مغزی جنین، از طریق تسهیل دسترسی به نمک یددار شدند. در حال حاضر 30% مردم دنیا نمک یددار مصرف نمی کنند که بیشتر آنها در 20 کشور ساکن هستند.

طی نشست 12 دسامبر در مقر سازمان ملل، بر حذف پایدار کمبود ید و پیامدهای آن که طی دو دهه گذشته با پیشرفت های قابل توجه در زمینه سلامت عمومی مطرح بود، تاکید شد. از ابتدای سال های 1990، 70% خانواده ها در دنیا از نمک یددار استفاده می کنند و کمتر از 20% چنین دسترسی را ندارند که این مسئله نیازمند اقدام فوری در
جهت پوشش 100 درصدی خواهد بود.
 


 
با توجه به موفقیت تولید و تجارت نمک یددار از ابتدای سال های 1990، سالانه 84 میلیون نوزاد بدون آسیب های مغزی جدی در نتیجه کمبود ید متولد شده اند.
با این حال، متخصصان اذعان دارند که پیشرفت هایی که در زمینه پوشش جهانی دریافت ید صورت گرفته از سال 2002 روند کندتری پیدا کرده و با توجه به برآوردها، هنوز بیش از یک میلیارد نفر در معرض خطر ابتلا به اختلالات ناشی از کمبود ید قرار دارند. براساس گزارش یونیسف، 38 میلیون نوزاد در دنیا در معرض خطر هستند و در 36  کشور دنیا کمتر از نیمی ازخانواده ها نمک یددار استفاده می کنند.

به گفته آلن کورت (Alan Court)؛ فقر و مشکلات اجتماعی مرتبط با آن مانع از دسترسی حداقل 200 میلیون کودک به خدمات مطلوب رشد و سلامت در کشورهای در حال توسعه می شود. از جمله این عوامل، کمبود ید جدی ترین مسئله شناخته می شود و حداقل 20 تا 25% کودکان در کشورهای در حال توسعه از آن رنج می برند. کمبود ید زمینه ساز رشد نا مطلوب کودکان است ولی خبر خوب اینکه این اختلالات به سادگی و با صرف هزینه ای اندک تنها به افزودن مقدار کمی بد به نمک مصرفی خانوار قابل پیشگیری است.

آسیب های مغزی ناشی از کمبود ید

آسیب های مغزی ناشی از کمبود ید عامل کاهش 10 تا 15 نمره ضریب هوشی تا عقب ماندگی جدی ذهنی می شود. بروز این اختلالات در عملکردهای مختلف مغز می تواند منجر به تاخیر در یادگیری و افت تحصیلی شده که در نتیجه تعداد کمتری از این دانش آموزان موفق به ادامه تحصیلات تکمیلی خواهند بود. این شرایط در واقع نیروی کار ضعیف تر، بازدهی کمتر در تولید و تجارت جهانی همچنین هزینه های بالای درمان و سلامت را به جامعه تحمیل می کند.
هر فردی برای پیشگیری از کمبود ید، در طول زندگی تنها نیاز به دریافت یک قاشق چایخوری ید دارد که باید روزانه حد اقل 150 میکرو گرم ید دریافت کند تا اعمال حیاتی خصوصا تولید هورمون های غده تیروئید صورت گیرد بنا براین با افزودن ید به نمک خوراکی با هزینه ای بسیار کم می توان دسترسی به ید مورد نیاز را برای همه تامین نمود تا به طور منظم مقدار بسیار کم ید مصرف شود. مصرف نمک یددار بهترین روش تامین ید در جهت پوشش همگانی پیشگیری از کمبود در سطح جهانی است. مهم ترین  یاز به دریافت ید به دوران جنینی هر انسانی برمی گردد.
 
 

برنامه حذف پایدار کمبود ید

به عنوان اولویتی طی سال های 2005 تا 2010 در کشورهای افغانستان، آنگولا، بنگلادش، بولیوی، چین، مصر، اتیوپی، گانا، گوآتمالا، هایتی، هندوستان، اندونزی، نیجریه، پاکستان، فیلیپین، روسیه، سنگال، سودان، اوکراین و ویتنام مطرح شد.

البته مشارکت و تعهد جدی، سیاست های عمومی روشن، اقدام بخش خصوصی و تعهد بخش مدنی نسبت به پیشرفت های سریع نسبت در جهت افزودن ید به نمک مصرفی خانواده ها در این امر ضروری خواهد بود. از سال های 1990، بیش از دو میلیارد نفر در دنیا از نمک یددار استفاده کرده اند که پیشرفت قابل توجهی در زمینه تغییر فرهنگ غذایی به حساب می آید.
در این زمینه دولت ها از سیاست های افزودن ید به نمک مصرفی و پیشرفت های حاصل از آن پشتیبانی کردند. کارخانه ها و توزیع کنندگان، نمک یددار را با قیمت های مصوب در شهرها و روستاها در اختیار مردم قرار می دهند. نهادهای اجتماعی نسبت به خطرات کمبود ید و ترغیب مردم به مصرف نمک یددار فعالیت دارند. از جمله نتایج این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- حداقل 34 کشور دنیا به دلیل مصرف 90% خانوارها از نمک یددار به اهداف مورد نظر دست یافتند.
- حداقل 60 کشور به دلیل مصرف دست کم 70% خانوارها از نمک یددار به وضعیت قابل قبولی رسیدند.
- بسیاری از کشورها در معرض خطر کمبود ید با این مشکل مقابله کرده و شمار آنها از 110 کشور در سال 1993 به 47 کشور در حال حاضر رسیده است.
در امریکا در صنعت تولید و تجارت نمک سرمایه گذاری بالغ بر 2 میلیارد دلار صورت گرفته است.
رئیس شورای بین المللی کنترل اختلالات کمبود ید و معاون دانشکده پزشکی دانشگاه بیل، با اشاره به اینکه ید دار کردن نمک اولین غنی سازی یک ماده غذایی برای حذف و کنترل طیفی از مشکلات پر مخاطره سلامت عمومی است، چون " هیچ فعالیت دیگری تا این حد نمی توانست هماهنگی بخش های تولید، دولتی، اجتماعی و آگاهی رسانی عموم مردم را در جهت مقابله با کمبود ید محقق کند."

 

خانوارهای ساکن در جوامع فقیر، روستایی و محروم عموما از خدمات این طرح محروم هستند و نیاز به مراقبت های بیشتری در برابر کمبود ید و پیامدهای آن دارند. به عقیده متخصصان، فاصله ای که میان این جوامع و مردم برخوردار وجود دارد، به سختی قابل پوشش است و نیاز به راهکارهای پیشرفته، سیاست های مؤثر، آموزش، آگاهی و نظارت بهتر برای تحقق این امر دارد

در مناطقی که مصرف نمک یددار هنوز نهادینه نشده است، مهم ترین چالش ها عبارتند از:

- عدم تعهد سیاسی
 عدم اعمال قوانین غنی سازی نمک خوراکی با "ید" و عدم توجه به این مسئله در صنعت غذا
- عدم نظارت و پشتیبانی مؤثر بر قوانین
- فقدان حمایت از شرکت های کوچک تولید کننده نمک و عدم حمایت و سازماندهی
- کمبود برنامه های آموزشی به عموم مردم به منظور افزایش آگاهی و تقاضای مصرف نمک یددار

البته به گفته آلن کورت، در حال حاضر تهدید اختلالات ناشی از کمبود ید در بعضی کشورها و مناطق دوباره دیده می شود که این مسئله به منزله هشدار است و با خیلی سریع با این مشکل که باموفقیت اجرا شده بود، مقابله کرد.
 رئیس انجمن ریزمغذی ها در اوتاوا و یکی از بنیانگذاران برنامه مقابله با کمبود ید، میگوید مراقبت از دریافت ید کافی یک مسئولیت همیشگی ست ، مراقبت مداوم از تولید نمک یددار باکیفیت و عرضه در فروشگاه ها باید ادامه داشته باشد و تعهد نسبت به حذف اختلالات کمبود ید از طریق آگاهی رسانی درمورد عوارض مصرف  نکردن نمک یددار را  همه متولیان برنامه ، باید بعهده بگیرند.
(متاسفانه در کشور ما این تهدید از طرف فروشندگان نمک دریاچه و تولید کنندگان کوچک است که نا آگاه هستند و نمیدانند نسل قبلی آنها پرچمدار ید دارکردن نمک بودند و به همت آنان و حمایت سازمانها ی زیادی که از عوارض کمبود ید آگاه شده بودند برنامه تا چند سال پیش با موفقیت ادامه داشت و شیوع گواتر بعنوان نشانه مشهود کمبود ید از
حدود 65 در صد در گروه سنی 6 تا 18 سال به 6 در صد کاهش پیدا کرد .

سخن آخر

انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران و سامانه بهسایت ایران www.behsite.ir     خواستار ائتلاف قوی  وزارت بهداشت  ، سازمان غذا و دارو، آزمایشگاههای
کنترل غذا و دارو ، خصوصا ادارات کل بهبود تغذیه جامعه ،اداره کل سلامت محیط و کار،   وزارت صنایع ،نهاد های مدنی ،صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، رسانه های مجازی و کلیه خبر گزاریها ، دست اندکاران صنعت نمک، نهادهای علمی و مردم برای حفظ این موفقیت می باشد. )



 
نام نویسندهربایه شیخ الاسلام - مریم کاظمی
تاریخ1398/05/29
کلمه های کلیدینمک یددار, کند ذهنی ,آسیب مغزی کودکان, کاهش ضریب هوشی




نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com