بیرون از خانه، سالم غذا بخوریم

روند رو به گسترش شهرنشینی، اشتغال افراد خانواده در بیرون از منزل و خصوصاً اجبار به کار، و کسب درآمد برای تامین هزینه های روبه تزاید زندگی موجب شده که خانواده ها و خصوصا زوج‌های‌ جوان گاهی در دو و یا سه شیفت کار کنند و همین امر آنها را از تهیه غذا در خانه محروم ‌کند .

تقریبا تمام کسانی که در بیرون از منزل به کار اشتغال دارند حداقل یک وعده از غذای خود را در محل کار خود، اغذیه‌فروشی‌ها ،فست ‌فود‌ها، و یا رستوران‌های کارخانه‌ها و کلا بیرون از منزل صرف می کنند.
گاهی غذاهای ارزان قیمت که در شرایط غیر بهداشتی و نامناسب و در مکانهای ناشناس تولید و توسط دست فروشان عرضه میشوندیکی از دلایل انتخاب غذا در خارج از خانه است. افراد فقیر و کم درآمد ممکن است مشتری های دائمی این غذا ها باشند که نباید از نظر دور داشت.این غذاها ممکن است عوارض حاد که شخص را متوجه خطرات آن کند نداشته باشد ولی در طولانی مدت مشکلاتی را به مصرف کننده تحمیل کند.
 
تهیه غذا بیرون از خانه می بایست در شرایط بهداشتی صورت گیرد تا سلامت مردم به خطر نیفتد

غذاهایی که در خارج از خانه تهیه می شوند، خطرات بیشتری برای سلامت دارند

 ویژگی اغلب غذاهایی که خارج از خانه طبخ می‌شود این است که به مقدار زیاد و برای تعدادزیاد تهیه می‌شود و بنابراین اگر رعایت نکات بهداشتی و سلامت در تهیه مواد اولیه، پاک کردن ، شستشو ، فرآوری و پخت غذا صورت نگیرد به عده زیادی که به عنوان مشتری خریدار این غذا هستند آسیب وارد می‌شود. این آسیب‌ها با توجه به نوع مشکل که در جریان تولید غذا صورت می‌گیرد متفاوت است و ممکن است از بروز یک اسهال ساده تا مسمومیت‌های شدید غذایی و یا ابتلا به انگل‌ها و سایر بیماری‌های ناشی از غذای آلوده متفاوت باشد.
علاوه بر این سرخ کردن غذابا روغن جامد وروغن های نامناسب و مانده رقابت در خوش طعم کردن با استفاده از کره و خامه و سس های چرب و افزایش میزان غذا در یک پرس میتواند چاقی و عوارض مرتبط با تغذیه ناسالم را در پی داشته باشد.
وقتی غذایی در حجم زیاد سرخ می‌شود مراقبت از حرارت و لزوم تعویض روغن از مسائل مهمی است که ممکن است مورد غفلت قرار گیرد.علاوه بر این ،نوع روغن مصرفی نیز بسیار مهم است.
در این گونه غذاخوری‌ها، معمولا سالادها و سبزی‌ها جایگاهی ندارند و در صورت استفاده از آن ها نیز مشکلاتی وجود دارد ، چون اولا مراحل گل‌شوئی- انگل زدایی و ضدعفونی وقت‌گیر و سخت است و بسیاری از مراکز تهیه وعرضه غذا قادر به تهیه بهداشتی آن نیستند و ممکن است ضرر آن به منافع آن بچربد گاهیکارشناسان بهداشت محیط که از وضعیت بهداشتی اغلب رستورانها آگاهی دارند برای پیشگیری از بیماریهای عفونی وانگلی استفاده از آنها را مجاز نمیدانند بنابراین ارائه غذاهای چرب و شور از یک طرف  و عدم ارائه سالاد و سبزی سالم از طرف دیگر این رستوران ها را در معرض اتهام قرار می دهد.
 
استفاده از مواد اولیه مناسب به علاوه روش صحیح پخت مواد غذایی به سلامت غذای تهیه شده کمک می کند

مشکلاتی که غذای خارج از خانه می تواند برای سلامت افراد و جامعه بوجود بیاورد.

در حال حاضر ما در مرحله گذار اپیدمیولوژیک بیماری‌ها هستیم اگر زمانی بیماریهای عفونی مانند سرخک، حصبه ،دیفتری ، آبله مشکل جوامع بشری بود اکنون اپیدمی جهانی چاقی و بیماریهای غیر واگیر داراست که به سرعت کشورهای در حال توسعه را نیز درگیر ساخته است.
جوانب تغذیه‌ای غذاها و ایمنی یا سلامت غذاو خصوصا غذاهای بیرون از منزل به دلایل زیر باید مورد توجه مسولین بهداشتی کشور و درعین حال صاحبان رستوران ها قرار گیرد.
  • روند رو به گسترش چاقی و عوارض ناشی از آن
  • افزایش کلسترول خون به عنوان مهم‌ترین عامل خطر بیماری‌های قلبی
  • افزایش شیوع بیماری‌های قلبی‌عروقی
  • افزایش معلولیت‌ها به دلیل سکته‌های مغزی و قلبی
  • افزایش شیوع بیماری‌ دیابت
  • احتمال افزایش فشارخون در جمعیت به دلیل غذاهای شور
  • افزایش  شیوع بیماری‌های اسکلتی استخوان- زانودرد ،کمردرد و پوکی استخوان
  • افزایش ابتلا به انواع سرطان ها
  • کاهش سن ابتلا به این بیماری‌ها در جمعیت
  • افزایش موارد مرگ ومیر ناشی از این بیماریهادر جمعیت
 
مردم در قبال سلامت خود ، خانواده و حتی جامعه مسئولیت دارند

مردم در قبال سلامت خود، افراد خانواده و حتی جامعه مسئولیت دارند.

.باور کردن و باوراندن این مهم که جسم انسان نعمتی الهی است که هر فرد شخصا وظیفه داردبه سلامت آن توجه کند و مراقبت از همه اندام‌های بدن که برای برقراری تعادل در وجودش مشغول به انجام وظایف خود هستند یکی از مهم‌ترین راه‌های مقابله با بیماری‌های قرن اخیر که همگی توان‌کاه و بسیار هزینه‌بر هستند وظیفه رسانه ها و متولیان آموزش از سطوح ابتدایی است
احترام به مخلوق احترام به خالق است و ما حق نداریم نعمتی را که به رایگان در اختیار داریم قدرنشناسانه با سیگار کشیدن، غذای نامناسب خوردن، ورزش نکردن، تحرک نداشتن ایجاد فشارهای روانی خودساخته ناشی از تقابل و چشم و هم‌چشمی‌‌های بیهوده‌ای که گرفتارمان کرده است بیازاریم.
استفاده از این ابزار قوی که ریشه در فرهنگ ملی، مذهبی و قومی‌ ما دارد برای قانع کردن مردم و شفاف کردن نقش آنان در سلامت بسیار ارزنده است که بنظر می رسد تنها هنرمندان می توانند جوانب مختلف آنرا با ذائقه جامعه هماهنگ کنند

نقش سازمانهای مسئول سلامت در تامین سلامت غذای خارج از خانه

برای پیشگیری از بیماریهای روبه تزاید مرتبط با تغذیه جلب همکاری تولید کنندگان غذا در مکانهای عمومی و برگزاری کلاس های آموزشی خاص و توجه دادن آنان به مسئولیتشان در قبال سلامت مردم و حتی برقراری شروطی برای ارایه مجوز کار و یا تمدید مجوز کسب به آنان از اهمیت زیاد برخوردار است.علاوه بر این قوانین لازم باید برای انجام کارهای نظارتی تدوین و تصویب شود نظارت ها تا زمانی که حمایت قانونی نداشته باشند در حد توصیه و تدوین صورت جلسه باشندکارایی ندارند . باید برای افراد متخلفی که با تولید و توزیع غذای غیر بهداشتی به سلامت جامعه ضرر می زنند برخورد قانونی کرد. باید راههایی برای تمایز رستورانهای خوب از بد و سره از ناسره تدوین و اجراشود.
نام نویسندهدکتر ربابه شیخ الاسلام
تاریخ1398/04/27
کلمه های کلیدیرستوران دوستدار سلامت ,غذای بیرون بر سالم ,تهیه غذای سلامت




نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com