غذاهای تراریخته خوب یا بد
دکتر ربابه شیخ الاسلام در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز،درباره محصولات تراریخته و کمیته هایی که از سوی سازمان بهداشت جهانی برای ارزیابی و بررسی تراریخته ها تشکیل شده است، گفت:« سازمان بهداشت جهانی کمیته های علمی مختلفی را متشکل از دانشکده ها، پژوهشکده ها و مراکز دانش بنیان پیشنهاد کرده است تا در کنار وزارتخانه ای که مسول تولید تراریخته ها هستند اخبار و اطلاعات را از جاهای مختلف می گیرند و یکی از ویژگی های دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی، زنده نگه داشتن این کمیته ها است و اینکه این کمیته ها از همدیگر خبر داشته باشند و به مردم هم راجع به تراریخته ها اطلاع رسانی کنند.»
وی ادامه داد:«متاسفانه در کشور ما مردم را به حساب نمی آوریم و هیچ نوع اطلاع رسانی درباره تراریخته ها به آنها نمی کنیم و این محصولات نیز برچسب گذاری نمی شوند در حالی که در سایر کشورهای دنیا این محصولات برچسب گذاری می شوند تا مردم حق انتخاب داشته باشند. به عنوان مثال در کشور ما مقادیر زیادی ذرت تراریخته به کشور وارد می شود و ذرت مکزیکی هایی که مردم علاقه زیادی به مصرف آن دارند همه تراریخته هستند آیا نباید مردمی که از این نوع ذرت استفاده می کنند بدانند که تراریخته است یا نه؟ هرچند ممکن است در ابتدا این مسئله را به مردم بگوییم جواب بدهند که اطلاعاتی درباره تراریخته ها ندارند ولی اگر بعد از مصرف این نوع محصولات دچار مشکلی شدند  آن را به پزشک گزارش می دهند.»
وی تاکید کرد:« سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت کشورمان بر موضوع خودمراقبتی تاکید دارند و یکی از برنامه های اصلی سازمان بهداشت جهانی خودمراقبتی است یعنی هر فردی موظف است از خودش مراقبت کند اما وقتی که به مردم کشورمون نمی گوییم همه روغن سویای موجود در بازار مواد غذایی، تراریخته است یا فلان نوع برنج تراریخته است و هیچ اطلاعاتی هم بر روی بسته بندی محصولات تراریخته درج نمی شود از کجا باید بدانیم چطور می توانیم سلامتمان را کنترل کنیم؟»
مدیرکل اسبق دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد:«من نه به عنوان یک اپیدمیولوژیست و نه به عنوان یک محقق، بلکه به عنوان نماینده مردم می خواهم بدانم چرا سازمان غذا و داروی کشورمان دستور برچسب گذاری تمام محصولاتی که تراریخته است را نمی دهد؟ بسیاری از افراد به دلیل نوع خاصی از بیماری دچار سیستم ایمنی ضعیفی هستند که پزشک به آنها توصیه به مصرف محصولات سالم تر و حتی ارگانیک را می کند این افراد چطور باید محصولات طبیعی بخورند وقتی که تراریخته ها بدون برچسب گذاری در دسترس مردم قرار می گیرند؟»
وی گفت:« بدن انسان پیچیده است البته درست است که علم پزشکی پیشرفت کرده است ولی علم دنیا در حال گسترش است و آینده معلوم نیست و نمی دانیم کدام محصول بیماری اوتیسم را در کشور ما گسترش داده است. آیا ما قبلا اینقدر مبتلا به اوتیسم در کشورمان داشتیم؟ نمی خواهم بگویم افزایش آمار مبتلایان به اوتیسم در کشورمان به دلیل مصرف محصولات تراریخته است ولی می گویم باید روی محصولات غذایی برچسب محتویات آن نوشته شده باشد.»
دکتر شیخ الاسلام افزود:« بار بیماری ها در کشور ما زیاد است و این هزینه سنگین را با مالیات مردم در بیمارستان ها باید بپردازیم اگر این پول را صرفه جویی کنیم می توانیم آن را صرف مدرسه سازی و آباد کردن مناطق محروم کنیم یا می توانیم روی آموزش کودکانمان بیشتر کار کنیم.همیشه کمبود بودجه داشته ایم ، اگر کمبود بودجه داریم حق نداریم این پول را برای آن دسته از بیماری هایی خرج کنیم که می دانیم  با تنظیم رژیم غذایی و مصرف غذای سالم و نظارت های مستمر مسولان مربوطه بر روی غذا می توانیم جلوی آن را بگیریم.»
وی خاطرنشان کرد:« اداره نظارت برغذا می گوید نظارت بر مواد غذایی سخت است راست هم می گویند ولی روش هایی هست که شما می توانید از نهادهای مدنی و حتی شوراها برای این کار استفاده کنید.»
وی در واکنش به اینکه موافقان تولید و واردات تراریخته ها به کشور به مخالفان این محصولات برچسب فناوری هراس می زنند،گفت:« این خیلی بی رحمانه است.مردم حق دسترسی به اطلاعات راجع به این محصولات را دارند اطلاع رسانی به مردم درباره تمام مسایل حوزه سلامت حق مسلم آنها است برای اینکه اگر به این اطلاعات دسترسی داشته باشند و آموزش دیده باشند، می توانند از خودشان مراقبت کنند و در یک جهاد بزرگ کاهش هزینه های درمانی شرکت کنند.»
دکتر شیخ الاسلام افزود:« ما همه براساس وضعیت کشورمان و اینکه می دانیم اقتصاد کشور در چه وضعی است وظیفه داریم کمتر بیمار شویم و بیشتر از خودمان مراقبت کنیم برای اینکه یک بیماری باعث می شود بار زیادی به نظام سلامت و درمان کشور وارد شود و مجبوریم برای اینکه یک بی توجهی به خودمان کرده ایم کلی هزینه کنیم. وقتی تاکید می کنم براینکه محصولات تراریخته باید برچسب گذاری شوند به دلیل نگرانی از آینده دور است و همه کشورها نگران آینده دور مردمشان هستند. حتی سازمان بهداشت جهانی می گوید علت اینکه باید محصولات غذایی از جمله تراریخته ها برچسب گذاری شود برای این است که مسولیت ها را تقسیم کنیم تا اگر کالایی به ضرر سلامت مردم است با خود مردم شریک شویم یعنی مردم هم بدانند این کالا تراریخته است.»
وی در پاسخ به اینکه برنج قوت اصلی مردم است نظر شما درباره تولید برنج تراریخته در کشور چیست در حالی که برنج تراریخته در هیچ یک از کشورهای دنیا نه تولید می شود نه مصرف،گفت:« من تخصصی راجع به تراریخته به آن صورت که باید ندارم ولی می دانم متخصصین بسیاری در کشورمان وجود دارتد که متاسفانه از تخصص آنها برای یک اتاق فکر استفاده نمی شود. در جلسه ای در فرهنگستان علوم راجع به تراریخته ها که دعوت بودیم کسانی که مخالف تراریخته بودند ادله قوی درباره ضررهای این محصولات برای سلامت مردم و محیط زیست کشورمان داشتتند.»
دکتر شیخ الاسلام تاکید کرد:« در حال حاضر بتدریج تعداد کشورهای مخالف مصرف تراریخته در حال افزایش است ضمن اینکه از طرف افرادی که موافق تولید تراریخته در کشور هستند پاسخ شفاف و روشنی به نگرانی های مخالفان این محصولات داده نمی شود.»
وی افزود:«کمیته های متفاوتی از سوی سازمان بهداشت جهانی در هر زمینه ای مثلا برای غذاهای مختلف وجود دارد که کشورها الزام دارند کد بین المللی که سازمان بهداشت جهانی گفته را رعایت کنند. یک وزارتخانه یا اداره کل نمی تواند بگوید تراریخته ها سالم هستند و هیچ مشکلی هم برای مصرف کننده ایجاد نمی کنند. من به عنوان یک اپیدمیولوژیست می دانم که خیلی از مشکلات بعد از سال های سال ممکن است بوجود آید همینطور که الان راجع به آسپارتام که شیرین کننده مصنوعی است بوجود آمده است.»
وی ادامه داد:« در یک دوره ای، شیرین کننده مصنوعی به عنوان آسپارتام ۲۵ بار به FDA  رفت و از سوی آن تایید شد. اما الان سعی می شود از شیرین کننده های گیاهی استفاده شود که سالم تر هستند. راجع به محصولاتی مثل نان و برنج که به طور دایم مصرف می کنیم مسولیت سنگین تر است. کسانی که اصرار به تولید و واردات تراریخته دارند باید منافع آن را در برابر مضراتش سبک و سنگین کنند که چه ویژگی هایی دارد آیا واقعا مصرف آب را به یک چهارم می رساند؟آیا واقعا میزان مصرف کود را کم می کند؟چطور آفتی که گیاه تراریخته را می خورد می میرد ولی دانه تراریخته ای که تولید شده را مردم بخورند سالم می مانند؟»
وی ضمن تاکید بر لزوم آموزش و اطلاع رسانی به مردم درباره محصولات تراریخته گفت:«مسوولانی که روی تراریخته ها کار می کنند باید در رسانه های عمومی اعلام کنند که چقدر از نظر مصرف آب،از نظر مالی و صرفه جویی اقتصادی تولید و واردات این محصولات به نفع کشورمان است و باید به عده ای که منتقد این محصولات هستند اجازه صحبت بدهند تا آنها هم دلایل خود را برای زیان ده بودن این محصولات برای سلامت مردم و محیط زیست و منافع اقتصادی کشور را بیان کنند. در این سنجش مشخص می شود که تصمیم گیری درست انجام شده است و من خواهش می کنم چون قوت اصلی ما نان و برنج است روی این دو محصول باید با احتیاط جلو بروند.»
نام نویسنده
تاریخ1396/08/07
کلمه های کلیدیتراریخته دستکاری ژنتیکی غذا


برای ارسال نظر باید ابتدا با نام کاربری خود به سایت وارد شوید.


نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن خیابان دوم شرقی پلاک ۲ طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (021)
تلفن تماس 2 : 88037834 (021)
پست الکترونیک : info@behsite.ir