از پیشگیری تا توسعه
             امروزه بیماری های مزمن و تحلیل برنده از مهمترین علل مرگ ومیر وناتوانی ها در جهان بشمار می رود. براساس آمارهای موجود، در حدود 60 درصد موارد مرگ ومیر در دنیا به علت بیماری های مزمن و تحلیل برنده مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، چاقی وسرطان، فشارخون بالا وافزایش چربی های خون است.
این بیماری ها در طول زمان و به علت تغییر الگوی غذایی، عادات غذایی غلط، زندگی ماشینی وعدم تحرک ونداشتن فعالیت بدنی بروز می کنند. درکشور ما نیز، این بيماري ها در سال های اخیر روند هشداردهنده و رو به گسترشی داشته است.
متاسفانه سن ابتلا به این بیماری ها هم کاهش یافته است. درحال حاضر مهم ترین علل مرگ ومیر در کشور ما بیماری های قلبی عروقی وسرطان است.
چاقی واضافه وزن، بالا رفتن چربی خون و فشار خون که دراثر تغذیه نامناسب و كم تحركي ایجاد می شود، از مهمترین دلایل بروزبیماری های قلبی عروقی است.
اضافه وزن و چاقی خود به تنهایی از عوامل مهم ابتلا به این بیماری ها است. بر اساس مطالعه بار بیماری ها در کشوردر سال 1382 ، هر سال، 439 هزار سال زندگی مولد افراد به علت مرگ ومعلولیت ازدست می رود که زمینه ساز آنها چاقی است.
آمار های ملی در زمینه چاقی و اضافه وزن متفاوت است ولی حدود 50 در صد مردان و 66 درصد زنان بالای 40 سال در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
اگر چه آموزش تغذیه و ایجاد مهارت های فردی برای توجه به شیوه زندگی خود و تغییر مناسب برای سلامت یکی از راههای موثر برای کاهش این بیماری ها و ارتقای سلامت است ولی اقدامات دیگری نیز همزمان باید صورت گیرد تا برنامه های پیشگیرانه در کشور موفق باشد برای مثال :
  • تدوين و بکارگيری يک سياست ملی توسط دولتها در راستاي آموزش عموم مردم در زمينه رژيم غذايي سالم، فعاليت بدنی برای کاهش بار بیماری های غیر واگیر دار با توجه به فرهنگ جامعه.
  • جلب همکاری بين بخشی به منظور درگيرکردن کلیه ارگان های مرتبط از جمله بهداشت، کشاورزی، آموزشی، حمل و نقل، اطلاع رسانی، تربيت بدنی، صدا و سیما، صنایع غذایی و همچنين بخش خصوصی و NGO ها در راستای اين سياست گزاری ملی.
  • تدوين قوانين و مقررات در جهت اهداف راهکار ملی مانند قوانين برچسب گذاری تغذيه ای محصولات غذايی و کنترل تبليغات غذايی و توجه به تغذیه در کلیه مکا نهای عمومی، خصوصی و دولتی
  • بازنگری محتوای آموزشی رشته های تحصيلی تخصصی بهداشت با تاکيد بر ارتباط بین رژيم غذايی ناسالم، فعاليت بدنی ناکافی و ساير عوامل خطر با بيماری های غير واگير.
  • توجیه صاحبان صنايع غذايي و تشویق آنها به توليد غذاهاي سالم تر، كم چرب و كم نمك ودرج برچسب تغذیه ای حاوی اطلاعات مهم از جمله میزان کالری هر سروینگ غذا و همکاری آنها در ترويج فرهنگ غذاي سالم.
 

نام نویسندهدکتر ربابه شیخ الاسلام متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه
تاریخ1397/10/02
کلمه های کلیدیپیشگیری, توسعه ,تغذیه, سلامت ,شیوه زندگی, بیماری های مزمن


برای ارسال نظر باید ابتدا با نام کاربری خود به سایت وارد شوید.


نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com