جنبش غذای آهسته

جنبش غذای آهسته یا اسلوفود، جنبشی است که از دهه 1980 و در ایتالیا و در مقابل حرکت فست فود که اولین بار توسط مک دونالد صاحب اصلی مطرح شده بود، زاده شد. هدف این جنبش، کاهش سرعت زندگی در همه جوانب آن و به ویژه غذا خوردن و سبک زندگی بود. 
جنبش غذای آهسته یا اسلوفود، جنبشی است که از دهه 1980 و در ایتالیا و در مقابل حرکت فست فود که اولین بار توسط مک دونالد صاحب اصلی مطرح شده بود، زاده شد. هدف این جنبش، کاهش سرعت زندگی در همه جوانب آن و به ویژه غذا خوردن و سبک زندگی بود. 

جنبش غذای آهسته


جنبش غذای آهسته، اسلوفود
 

می‌دانیم رژیم غذایی، کیفیت غذا و سبک زندگی همه عوامل کلیدی در سلامت ما هستند. سیستم تولید جهانی غذا بر پایه کشاورزی استوار است که به شدت به آفت کش‌ها و کودهای مصنوعی برای تولید غذاهای با حجم بیشتر، فرآوری شده و پرکالری بسته بندی شده با افزودنی‌ها، مواد نگهدارنده، قندها و چربی‌های اشباع شده وابسته هستند. این امر صدمات بسیاری به تعادل اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی به ویژه در کشورهای آسیب پذیرتر می‌زند و علاوه بر این، مشکلات بهداشت عمومی مانند چاقی و سوءتغذیه به همراه دارد. اسلوفود یا جنبش غذای آهسته درصدد است مدل‌های تولید، پردازش و مصرف غذا را بهبود بخشد و به تولید غذایی کمک کنند که تا حد امکان پایدار و سالم برای بشر و کره زمین باشد.
 

تاریخچه جنبش غذای آهسته (slow food movement)

در سال 1986، فست فودهای زنجیره‌ای مک دونالد رستورانی را در نزدیکی میدان تاریخی پیاتزا د اسپاگنا در رم افتتاح کرد. کارلو پترینی، کارشناس آشپزی، با به اهتزاز درآوردن کاسه‌های پاستا پنه تازه خود در پاسخ به این حرکت مک دونالد، بنیانگذاز و رهبر یک اعتراض جهانی علیه فست فود شد. بلافاصله پس از آن، او سازمانی به نام Arcigola، جنبش Slow Food را راه‌اندازی کرد. ماموریت Arcigola، حفاظت از منافع تولید کنندگان مواد غذایی در مقیاس کوچک و ترویج لذت و طعم غذا و شراب خوب بود.


فلسفه جنبش غذای آهسته

جنبش غذای آهسته از یک فلسفه با سه اصل اساسی تشکیل شده است: غذای خوب، تمیز و منصفانه
خوب: یک رژیم غذایی فصلی تازه و خوش طعم که نیاز حواس را برآورده می‌کند و بخشی از فرهنگ محلی ما است.
پاک: تولید و مصرف مواد غذایی که به محیط زیست، رفاه حیوانات یا سلامت ما آسیب نمی‌رساند.
منصفانه: قیمت‌های قابل دسترس برای مصرف کنندگان و شرایط منصفانه و پرداخت برای تولیدکنندگان در مقیاس کوچک دارد.
غذا باید حواس را لذت بخشد و چیزی فراتر از «سوخت» و تأمین انرژی باشد. باید به تمیزترین و مسئولانه‌ترین روش ممکن به بشقاب‌های ما برسد و تلاش و زحمات تولیدکنندگان مواد غذایی باید به طور عادلانه، جبران شود.

جنبش غذای آهسته، اسلوفود
 

مأموریت جنبش غذای آهسته

اسلوفود از زمان آغاز خود، به یک جنبش جهانی تبدیل شد. میلیون‌ها نفر در بیش از 160 کشور در دنیا به این جنبش پیوستند. با گذشت 33 سال از آغاز این جنبش در سال 1989، رهبران و پیروان آن تلاش می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که همه مردم به غذاهای خوب، تمیز و منصفانه دسترسی دارند.
جنبش غذای آهسته تفکر عمیق‌تر در مورد غذا را تشویق می‌کند. لذت غذا را با تعهد به جامعه و محیط زیست پیوند می‌دهد. وقتی دوباره با سیستم‌هایی که غذای ما را تولید می‌کنند، ارتباط برقرار می‌کنیم، فرصتی داریم که سیستم غذایی فعلی خود را عادلانه‌تر و پایدارتر کنیم.
جنبش غذای آهسته با هدف جلوگیری از ناپدید شدن فرهنگ‌ها و سنت‌های غذایی محلی، مقابله با افزایش زندگی پرشتاب و مبارزه با کاهش علاقه مردم نسبت به غذایی که می‌خورند، این که بدانند این غذا از کجا می‌آید و چگونه غذای ما را تشکیل می‌دهد، تأسیس شد. جنبش غذای آهسته معتقد است، انتخاب‌های ما بر دنیای اطراف ما تأثیر می‌گذارد. اسلوفود معتقد است که غذا با بسیاری از جنبه‌های دیگر زندگی از جمله فرهنگ، سیاست، کشاورزی و محیط زیست مرتبط است. ما از طریق انتخاب‌های غذایی خود می‌توانیم به طور جمعی بر نحوه کشت، تولید و توزیع غذا تأثیر بگذاریم و در نتیجه دنیا را تغییر دهیم.
 
حفظ سنت
هدف جنبش غذای آهسته، حفظ تنوع زیستی است. پترینی و دیگران بر این باورند که جهانی شدن و صنعتی شدن غذا منجر به استاندارد شدن طعم و مزه شده و بسیاری از طعم ها و انواع غذا را از بین می‌برد. فست فود همیشه مزه یکسانی دارد، مهم نیست از کجا آن را بخرید. آیا تمام راه را به ایتالیا سفر می‌کنید تا در برگر کینگ غذا بخورید؟ اگر این کار را می‌کردید، فعالان اسلوفود اصرار می‌کردند که غذاهای محلی و فصلی را از دست می‌دهید و همچنین به سنت‌های آشپزی منطقه بی‌احترامی می‌کنید.
 
تقویت رابطه بین تولید کننده و خریدار غذا
یکی دیگر از اولویت‌های جنبش غذای آهسته، تقویت رابطه بین آنچه آن‌ها «تولیدکنندگان» و «تولیدکنندگان مشترک» غذا می‌نامند، است. تغییر نام از «مصرف‌کننده» به «هم‌تولیدکننده» (co-producer)، کشاورز و خریدار را به هم پیوند می‌دهد و نقش منفعل را فعال‌تر می‌کند. «هم‌تولیدکنندگان» تشویق می‌شوند تا کشاورزان، پنیرسازان و سایر تولیدکنندگان غذاهای محلی خود را بشناسند و از آن‌ها حمایت کنند. غذای آهسته همچنین با سازمان‌های دیگر همکاری می‌کند تا بانک‌های بذر را ایجاد کند و تضمین کند که هزاران گونه گیاهی در سراسر جهان به دلیل جهانی شدن، بیماری یا فاجعه از بین نخواهند رفت.
 
آموزش ذائقه
یکی دیگر از رویکردهای مهم جنبش غذای آهسته، آموزش ذائقه یا آموزش غذا مبتنی بر بیداری مجدد و تربیت حواس و مطالعه همه جنبه‌های غذا و تولید آن است. اگر تمام جنبه‌های غذای خود و اینکه از کجا آمده است را بدانیم، احتمالاً هنگام مصرف از آن بیشتر لذت خواهیم برد و برای‌مان معنادارتر است. آموزش چشایی به افراد کمک می‌کند تا عمیق‌تر به این موضوع اهمیت دهند که غذایشان از کجا می آید. این جنبش کارگاه‌ها و رویدادهایی در زمینه آموزش طعم برگزار می‌کند. این رویدادها در بازارهای کشاورزان، شراب سازی‌ها و باغ‌های سیب برگزار می‌شود. در مدارس، آموزش ذائقه در قالب باغ مدرسه، ناهار بهبود یافته مدارس و برنامه‌های درسی انجام می‌شود.



جنجال‌ها
البته هیچ جنبش فعالی بدون مناقشه نیست. منتقدان، جنبش غذای آهسته را نخبه‌گرا می‌نامند و به این نکته اشاره می‌کنند که همه نمی‌توانند مواد غذایی ارگانیک و محلی بخرند. آن‌ها می‌گویند غذای آهسته نمی‌تواند از نظر اقتصادی جمعیت جهانی ما را تغذیه کند. کشاورزی صنعتی در هر هکتار بسیار بیشتر از کشاورزی ارگانیک محصول می‌دهد، به این معنی که غذای آهسته به طور بالقوه می‌تواند منجر به جنگل‌زدایی شود، زیرا برای تولید مواد غذایی بیشتر، به زمین‌های کشاورزی بیشتری نیاز داریم.
طرفداران غذای آهسته با اشاره به این که ما فقط باید احساسات خود را در مورد غذا اولویت بندی کنیم - با قرار دادن تغذیه سالم بالاتر از خانه‌های شیک یا لباس‌های گران قیمت در لیست نیازهای اصلی خود، با برچسب "نخبه‌گرا" مبارزه می‌کنند.

جنبش غذای آهسته، اسلوفود 

ما چگونه به این جنبش بپیوندیم؟

نئوگاستروم، عنوانی است که این جنبش به پیروان خود می‌دهد. یک نئوگاستروم فردی با رویکردی مسئولانه و همه جانبه به غذا، که علاقه به فرهنگ غذا و نوشیدنی را با میل به دفاع از محیط زیست و تنوع زیستی غذا ترکیب می‌کند و خوردن را نه تنها یک ضرورت بیولوژیکی، بلکه لذتی مفرح برای به اشتراک گذاشتن با دیگران می‌داند. یک نئوگاسترونوم آگاه است که انتخاب‌های غذایی او تأثیر مستقیمی بر بازار و در نتیجه تولید غذا دارد و اینکه می‌توان انتخاب‌های روزمره را به نفع ذائقه، محیط زیست و جامعه انجام داد.

جنبش غذای آهسته، مردم را تشویق می‌کند تا سرعت زندگی خود را کاهش دهند تا نه تنها از غذاها و نوشیدنی‌ها، بلکه از همراهی دوستان و خانواده و غذا خوردن با آن‌هایی که دور میز غذا نشسته‌اند، لذت ببرند. چیزی که پس از گذراندن دوران اپیدمی و بازگشت به زندگی عادی، به آن نیازمندیم. غذاهای سنتی که تازه هستند، از مواد محلی تهیه شده و در طول وعده‌های غذایی تفریحی سرو می‌شوند، محور این حرکت هستند. از منظر سلامتی، این فلسفه یک انحراف بسیار ضروری از " فست فود" است که برای خوردن در حال فرار طراحی شده است. برای پیوستن به این جنبش می‌توانیم موارد زیر را امتحان کنیم:

 
  • محصولات غذایی مورد نیاز خود را از بازارهای کشاورزان، محصولات محلی و گوشت ارگانیک و تازه خریداری کنیم. با این کشاورزان در مورد شیوه‌ها و داستان‌های رشد آن‌ها صحبت کنیم. دانستن معنای پشت غذایی که می‌خوریم، سطح دیگری از قدردانی را در ما ایجاد می‌کند.
  • از رستوران‌هایی که در غذاهای محلی یا منطقه‌ای تخصص دارند، حمایت کنیم. غالب این رستوران‌ها، منوی خود را به طور فصلی تغییر می‌دهند تا تنوع بیشتری به غذاهای خود بدهند.
  • هنگام صرف ناهار بیرون از خانه، خود را تحت فشار قرار نگیریم تا همه چیز را به یکباره سفارش دهیم. وقت بگذاریم و از غذا لذت ببریم. یک سالاد یا یک پیش غذای سبک سفارش دهیم و تا زمانی که از اولین غذای خود لذت نبریم از سفارش غذای اصلی خودداری کنیم. گاهی ممکن است متوجه شویم که پیش غذا و سالاد کافی بود و می‌توانیم از سفارش غذای بیشتر که به معنای دریافت کالری بیشتر است، پرهیز کنیم.  
  • سنت‌های خانوادگی را زنده نگه داریم. اغلب ما درخانواده‌های خود آیین‌های خاصی برای غذاخوردن در موقعیت‌های مختلف یا دورهمی‌ها و جشن‌هایمان داریم. این آیین‌ها را دوباره احیا کنیم. در مورد غذاهایی که پدربزرگ و مادربزرگمان برای تعطیلات یا گردهمایی‌های خانوادگی تهیه می‌کردند فکر کنیم و سعی کنیم تا جایی که امکان دارد، آن را تکرار کنیم.  
  • هنگام آوردن غذا به یک گردهمایی، از خرید یک محصول فروشگاهی خودداری کنیم. به جای آن می‌توانیم یک نمونه از خوراکی که خودمان تهیه کرده‌ایم، همراهمان ببریم و دستور تهیه آن را با دوستانمان به اشتراک بگذاریم.  
 


اسلو‌فود نقطه مقابل فست فود است. طرفداران جنبش غذای آهسته بر این باورند که غذا باید به صورت محلی پرورش داده شده و خریداری شود، با احتیاط آماده شود و با قدردانی مصرف شود. در دنیایی که می‌توانیم غذای ارزان‌قیمت و فرآوری‌شده تهیه کنیم و حتی بدون ترک ماشین‌مان آن‌ها را بخوریم، اسلوفود به نظر می‌رسد بازگشت به دورانی متفاوت است.


 
نام نویسندهعالمه حریری فر
کلمه های کلیدیاسلوفود، غذای آهسته، جنبش غذای آهسته
تاریخ ثبت1401/05/12




نام و نام خانوادگی:  
پست الکترونیک:  
متن پیام:  
 بازسازی
کد امنیتی :  

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com