پاستا و ماکارانی از عامه پسند ترین غذاهای سراسر جهان هستند. افراد زیادی از فرهنگهای مختلف ماکارانی و نسخه جذابتر آن، پاستا را بهعنوان جذابترین خوردنی در فهرست غذاهای مورد علاقه خود قرار دادهاند. با این حال ماکارانی و بیشتر از آن پاستا به مضر بودن برای بدن شهرت یافتهاند. این دو غذا در ذهن بسیاری از عاشقان ماکارانی و پاستا مظهر پر خوری، اضافه وزن، دریافت کالری اضافی و تحریک اشتهای سیری ناپذیر هستند. این مسئله را بهراحتی از فهرست مواد و خوراکیهای ممنوعه که در رژیمهایی غذایی مختلف میتوان مشاهده کرد چرا که بیشتر آنها ماکارانی و پاستا را بهعنوان خوراکیهای ممنوعه یا بهشدت محدود شده مطرح کردهاند.
به این ترتیب است که یکی از پر طرفدارترین غذاها در سراسر جهان به یکی از مشهورترین غذاهای ممنوعه برای کاهش وزن و سلامتی تبدیل شده است. یکی از دلایل گره خوردن نام این دو غذا با چاقی و اضافه وزن، ترکیب مواد اولیه آنهاست. بهطور کلی مصرف بیشتر محصولات غذایی تهیه شده از آرد سفید توصیه نمیشود چرا که آر سفید به دلیل حذف ترکیبات مختلف آن از جمله سبوس سفید رنگ شده است. آرد سفید که بهواسطه حذف بخشهایی مانند سبوس، مقدار زیادی از مواد مغذی خود را از دست داده و در واقع تراکم کالری بالاتری دارد.
خوشبختانه پاستا و ماکارانی کاملاً خالی از مواد مغذی و بیارزش نیستند چرا که از آرد سفید تهیه نمیشوند. آرد مورد استفاده برای تهیه این دو آرد تصفیه شده است که حاوی پوشش نازک روی گندم است. البته این نوع آرد به هیچ وجه با آرد کامل قابل مقایسه نیست ولی نمیتوان آن را مشابه محصولات تهیه شده از آرد سفید هم دانست.
به غیر از این مسئله، در تهیه ماکارانی و پاستا معمولاً فیبر اضافه و ترکیبات مغذی دیگر مانند ویتامین B و آهن اضافه میشود که آن را از محصولات معمولی مبتنی بر آرد بیشتر متمایز میکند. از آن جا که ماکارانی و پاستا خود بهتنهایی طعم زیادی ندارند، میتوان برای حفظ ارزش غذایی از ماکارانی یا پاستای کامل که با آرد کامل درست شده است استفاده کرد.
نکته جالب دیگر در مورد پاستا و ماکارانی آن است که این دو خوراکی از نظر شاخص گلیسمی عادی محسوب میشوند. شاخص گلیسمی شاخصی است که نشان میدهد پس از خوردن یک غذا قند خون تا چه حد افزایش پیدا میکند. شاخص گلیسمی پاستا 50 تا 55 است. این در حالی است که شاخص گلیسمی نان سفید 70 است. خوراکیهایی که
شاخص گلیسمی پایینترین دارند با سرعت پایینتری هضم و جذب میشوند و از این نظر بدن بسیار راحتتر میتواند هضم و جذب آنها را بدون ایجاد اختلال در عملکرد بخشهای دیگر بدن، تحت کنترل گیرد. بهطور مثال افزایش تدریجی قند خون باعث کاهش نوسانات سطح انسولین شده و بهسلامت بیشتر و وزن طبیعیتر بدن کمک میکند.
البته شاخص گلیسمی بهتنهایی مشخصه کاملی برای قضاوت در مورد یک خوراکی نیست ولی میتوان بر این اساس آن را از نظر بحث تعادل سطح قند خون، ایمن دانست. پاستا و ماکارانی همچنین بخشی از رژمی غذایی مدیترانهای هستند که بهطور کلی به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و
دیابت کمک میکنند. در یکی از تحقیقات انجام شده در مورد اثر استفاده از رژیم مدیترانهای (که شامل مقدار زیادی سبزیجات و میوه بوده ولی محدودیتی برای مصرف پاستا قائل نشده بود) مشخص شد این سبک تغذیه برای افرادی که به دنبال کاهش وزن و پیروی بلند مدت و دائم از یک رژیم غذایی سالم هستند بسیار سادهتر است.
یکی از مسائلی که باعث مضر شدن پاستا و ماکارانی میشود، روغن است که به آن اضافه میشود. در مورد ماکارانی (دست کم به سبک ایرانی آن) مشکل اصلی مربوط به روغن زیاد مصرفی در آن و در مورد پاستا مربوط به انواع سس و کرم و خامه، است. ترکیبات و طعم دهندههای استفاده شده در تهیه ماکارانی و پاستا در واقع جزو اصلی غذا محسوب نمیشوند و در صورتی که مقدار استفاده از این مواد تحت کنترل و بهاندازه باشد، مشکل خاصی ایجاد نمیشود. البته دستورهای مختلفی برای تهیه مایه و سس وجود دارد که در بسیاری از آنها از انواع
سبزیجات سالم، ترکیبات پروتئینی و مغزها و روغنهای طبیعی استفاده میشود که میتواند ماکارانی و پاستا را از یک غذای بالقوه مضر به یک غذای بسیار مغذی و سالم تبدیل کند.
منبع: webmd.com