فاصله گذاری اجتماعی بهعنوان اولین و البته مؤثرترین راهکار برای مقابله با ویروس کرونا مدتها استراتژی اصلی دولتها برای کنترل انتشار بیماری بود. این شیوه در یک سال گذشته به ما کمک کرد پخش و انتشار ویروس را تا حدودی کنترل کنیم. در واقع هدف اصلی از اجرای فاصله گذاری اجتماعی حافظت کامل در مقابل این ویروس نبود، بلکه کاهش نرخ ابتلا به بیماری و در نتیجه کاهش فشار به سیستم درمانی مد نظر بود. دادهها و تحقیقات نشان میدهند که حتی در صورت کاهش نرخ بیماری و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید-19، باز هم نمیتوان شیوه اصلی مقابله با ویروس را کنار گذاشت.
در حال حاضر بیشتر کشورهای جهان موج دوم، سوم یا چهارم خود را تجربه میکنند و با سردتر شدن هوا انتظار کاهش آمار مبتلایان را نمیتوان داشت! حال آن که تحقیقات نشان میدهد فعلاً فاصله گذاری اجتماعی مؤثرترین روش دفاع در مقابله کرونا است و حتی در صورت کاهش آمار، نمیتوان آن را به فراموشی سپرد. تحقیقاتی که در دانشگاه Cornell انجام شده است نشان میدهد که فاصله گذاری اجتماعی بهطور مشخص تعیین کننده میزان انتشار ویروس در یک محیط یا اجتماع است. اگرچه در بیشتر کشورها رعایت فاصله گذاری اجتماعی باعث کاهش نرخ ابتلا در طولانی مدت نشد ولی توانست از افزایش تصاعدی آمار جلوگیری کند. از نظر تئوری میتوان گفت که عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی(فیزیکی) میتواند شیوع بیماری را چنان شتاب دهد که الگوی افزایش آمار مشابه اسفند 98 بهصورت کاملاً افزایشی باشد. در بهمن و اسفند 98، میزان شیوع بیماری کووید-19 کاملاً از کنترل خارج شد که نتیجه آن چندین برابر شدن تعداد مبتلایان و مرگ و میر تنها در طی چند هفته بود. متأسفانه باید این حقیقت را پذیرفت که ما هنوز از نظر روشهای مقابله با کرونا به مرحلهای نرسیدهایم که بتوانیم فاصله گذاری اجتماعی را رها کنیم. در غیاب روشهای دیگر مقابله، تنها راه کاهش شیب نمودار مبتلایان به کرونا و جلوگیری از مواجهه با کمبود امکانات است.
البته باید در نظر داشت که فاصله گذاری اجتماعی تنها یک راه حل موقت برای مقابله، یا در حقیقت کندتر کردن روند انتقال بیماری است، و نه یک راه حل واقعی و اساسی. در واقع هدف از اجرای فاصله گذاری فیزیکی دادن فرصت و امکانات بیشتر برای کادر درمانی جهت رسیدگی به بیماران و ایجاد موقعیت مناسب برای انجام تحقیقات و ساخت واکسن، تولید انبوه و توزیع آن است. نتیجه رعایت نکردن کامل اصول فاصله گذاری فیزیکی، دقیقاً همان چیزی است که در ایران و کشورهای دیگر بارها اتفاق افتاده است، موجهای تمام نشدنی افزایش آمار مبتلایان به کووید و متأسفانه افزایش مرتب رکورد بیشترین مبتلایان در یک روز!
دادههای به دست آمده از نرخ شیوع و الگوی شیوع بیماری در کشورهای مختلف بسیار متفاوت است که از استراتژیهای مختلف دولتها در مواجهه با این بیماری همه گیر ناشی میشود. در حال حاضر تمام دولتها با این چالش بزرگ مواجه هستند که چطور با رعایت تمام قواعد و قوانین بهداشتی، صنعت و اقتصاد خود را تجدید کرده و در عین حال افزایش شدید و سریع نرخ مبتلایان به کووید و مرگ و میر را تجربه نکنند.
برخی دولتها بر این باورند که قوانین سفت و سخت فاصله گذاری فیزیکی برای مقابله با ویروس کرونا بهاندازه کافی مؤثر نیست و روشهای مشابه و تکمیلی دیگر مثل استفاده از ماسک هم باید به آن اضافه گردد. برخی دیگر نیز قرنطینه گسترده و قابل نظارت افراد در ارتباط با بیماران شناسایی شده را راه حل مؤثر برای کاهش (و نه ثابت نگه داشتن) نرخ ابتلا میدانند.
منبع: healthline.com