آشنایی با خواص ژلاتین (1)
هنگامی که  به مواد غذایی سالم فکر می کنیم،  ممکن است ژلاتین جزء اولین مواردی نباشد که به ذهن می آید. اما این ماده چیزی بیش از یک میان وعده  برای کودکان است.

ژلاتین چیست؟
ژلاتین عمدتا پروتئین است و با جوشاندن استخوان ها، غضروف ها و پوست حیوانات برای استخراج کلاژن ساخته می شود. کلاژن یک پروتئین فیبری است که عضلات، استخوان ها و پوست را در حیوانات متصل می کند. هنگامی که کلاژن مورد فراوری قرار میگیرد، به یک ماده بدون طعم و  بدون رنگ به نام ژلاتین تبدیل می شود. ژلاتین پس از خنک شدن، بافت ژل مانند پیدا میکند.بر خلاف کلاژن، ژلاتین در آب گرم حل می شود و بافت آن برای استفاده در سس ها، سوپ ها و دسرها مناسب است.فواید ژلاتین مشابه کلاژن است زیرا ژلاتین نیز حاوی اسیدهای آمینه ی مشابه است.

اسیدهای آمینه‌ی ژلاتین
ژلاتین حاوی چندین اسید آمینه است. اسیدهای آمینه ها اجزای تشکیل دهنده پروتئین ها می باشند. اگرچه برخی از اسیدهای آمینه توسط بدن ساخته میشوند  ولی اکثر افراد نیاز  به دریافت اسید آمینه های اضافی از طریق رژیم غذایی دارند.اسیدهای آمینه موجود در ژلاتین معمولا در استخوان ها و اندام های حیواناتِ خاصی یافت می شوند. از آنجا که اکثر مردم این قسمت ها را نمی خورند، اضافه کردن ژلاتین به رژیم غذایی می تواند مفید باشد. اسیدهای آمینه های موجود در ژلاتین ممکن است بسته به روش آماده سازی و بافت های حیوانیِ موردِ استفاده متفاوت باشد.به طور معمول، فراوان ترین آمینو اسیدها در ژلاتین گلایسین، پرولین و والین هستند و همچنین حاوی اسید آمینه لیزین، آلانین و آرژینین نیز می باشد. والین یک اسید آمینه ضروری است که نمی تواند توسط بدن انسان تولید شود، درنتیجه باید ازطریق رژیم غذایی به بدن برسد.
 

موارد مصرف
ژلاتین ممکن است در مواد غذایی، داروها و لوازم آرایشی به عنوان عامل ژل ساز استفاده شود. و معمولا به طور معمول در پاستیل، مارشملو و پوشش کپسول داروها استفاده می شود.

چند نکته:
سلامت حیوانی که برای ساخت ژلاتین از آن استفاده می شود، برمیزان کلاژنی که در بدن ذخیره می کند تاثیر گذار است.

حیواناتی که در شرایط مناسب رشد کرده اند و فرصت زیادی برای تحرک داشته اند، کلاژن با کیفیت تری در بدنشان ساخته می شود و به نوبه خود ژلاتین بهتری تولید می کنند.

عوارض جانبی ژلاتین به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما تاکنون دارای عوارض جانبی جدی نبوده است.

تهییه ی ژلاتین با چندین ساعت پختن لاشه و یا استخوان ماکیان یا گوشت گاو امکان پذیر است که اگر سرد شود، یک ماده ژل مانند روی سطح غذا مشاهده می شود که همان کلاژن است.

برای افرادی که نمیخواهند ژلاتین را خودشان تهیه کنند، در شکل کپسول های خوراکی و به عنوان مکمل در دسترس است.

www.medicalnewstoday.com
نام نویسندهزهرا غلامپور (کارشناس ارشد تغذیه)
کلمه های کلیدیژلاتین،اسید آمینه،کلاژن
تاریخ ثبت1397/06/14


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com