شیر گاو بهتر است یا شیرهای گیاهی؟
با افزایش تمایل به رژیم های گیاهی و کاهش دریافت کلسترول، مصرف شیرهای گیاهی توسط افراد افزایش یافته است است. شیربادام، شیر سویا، شیربرنج و شیرنارگیل می‌توانند جایگزین بدون لاکتوزی برای شیرگاو باشند، اما مطالعات جدید نشان می‌دهد که محصولات لبنی ارزش غذایی بیشتری دارند.

در یک مطالعه که در ژورنال Food Science Technology به چاپ رسید، محققان کانادایی ارزش غذایی یک واحد از این شیر های گیاهی پرطرفدار را نسبت به شیر گاو ارزیابی کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که این شیرها به اندازه شیر گاو، مواد غذایی چه از نظر درشت مغذی ها و چه از نظر ریزمغذی ها ندارند  و از نظر غذایی، شیرگاو هنوز بهترین نوشیدنی از نظر تعادل مواد غذایی است. این مطالعات هیچ گونه بودجه ای از صنایع لبنی دریافت نکرده بودند.

شیر گاو حاوی پروتئین و سایر مواد مغذی مثل چربی و کربوهیدرات است. همچنین حاوی مواد ضد میکروبی نیز می باشد که به درمان عفونت های تنفسی و پایین آمدن تب در نوزادان کمک می‌کند. در عین حال محققان تصدیق کرده اند که شیر گاو میتواند حاوی پاتوژن های آسیب زا مثل  salmonella و E.coli باشد و بسیاری از نوزادان نیز به آن آلرژی دارند. بسیاری از بزرگسالان نیز عدم تحمل نسبت به لاکتوز دارند که قند موجود در شیر است. یعنی کمبود مقدار کافی از یک آنزیم  دارند که برای هضم غذاهای حاوی لاکتوز مانند شیر گاو لازم می باشد. این کمبود بیشتر در میان سیاه‌پوستان، آسیایی ها و بومی های آمریکا رایج است.

در مقایسه مواد مغذی شیرهای گیاهی، محققان اطلاعات تغذیه ای را از دپارتمان کشاورزی آمریکا (USDA) جمع آوری کردند و نتیجه گرفتن که اگرچه شیرنارگیل کالری کمی دارد و مزه خوبی دارد، اما پروتئین ندارد و سرشار از چربی های اشباع است.

مشابه شیر نارگیل، شیربادام نیز کالری کم و مزه خوبی دارد درحالی که چربی، کربوهیدرات و پروتئین نسبتا زیادی در مقایسه با شیرگاو  دارد. اما می‌تواند مشکلات بالقوه ای برای کسانی که به مغزها حساسیت دارند نیز بوجود بیاورد.

شیربرنج از نظر میزان کالری با شیر گاو قابل مقایسه بوده اما شکر بیشتری دارد و چربی، کربوهیدرات و پروتئین کافی ندارد. شیر سویا نیز مزه مطلوبی ندارد و مشکلات بالقوه ای برای کسانی که به سویا آلرژی دارند ایجاد میکند. اما از نظر پروتئین غنی است، در حالی که میزان چربی و کربوهیدرات برابری با شیر گاو دارد و در کل، شیر سویا از لحاظ مواد غذایی نزدیک ترین شیر به شیر گاو است. در عین حال باید توجه داشت که شیرهای گیاهی مواد غذایی مشابهی با شیر گاو ندارند و نباید مصرف کنندگان آن را به عنوان یک فراورده مستقیم شیر فرض کنند.

شیر های گیاهی میتوانند به عنوان جایگزین شیر گاو در رژیم غذایی روزانه افراد حضور داشته باشند مخصوصا برای افرادی که به شیر حساسیت دارند یا در هضم لاکتوز با مشکل مواجه میشوند.
افرادی که مشکل دارند میتوانند انواع کم چرب و بدون لاکتوز شیر را امتحان کنند.

در بسیاری از موارد شیرگاو هنوز بهترین انتخاب است، مخصوصا برای نوزادان و نوپایان که به کالری، پروتئین، چربی و کلسیم برای رشد نیاز دارند.


www.webmd.com
نام نویسندهزهرا غلامپور (کارشناس ارشد تغذیه)
کلمه های کلیدیشیر،سویا،نارگیل،لاکتوز
تاریخ ثبت1397/06/10


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com