کاهش عوارض شیمی درمانی با غذا
مواد غذایی زیر در به حداقل رساندن عوارض جانبی شیمی درمانی کمک کننده می باشند.
هویج، شیمی‌درمانی را تقویت می‌کند 

هویج، یکی از بهترین مواد غذایی در رژیم غذایی بیماران سرطانی است. بعضی از ترکیبات گیاهی موجود در هویج که در جعفری نیز یافت می‌شوند، قادرند مکانیسم‌هایی را که  با درمان  سرطان در تداخل هستند  را متوقف کنند و از این طریق اثربخشی شیمی‌درمانی را افزایش دهند. محققان امیدوار هستند که این مواد غذایی بتوانند به عنوان مکمل برای روش های مرسوم شیمی درمانی کمک کننده باشند.

آب گوشت و آب پرتقال با خشکی دهان مقابله می‌کنند 

یکی  از عوارض رایج شیمی‌درمانی خشکی دهان است که بلعیدن غذاها برای شما دشوار می‌شود. برای مقابله با این مشکل باید از آب گوشت و سس‌های مشابه یا حتی شیرکم چرب برای تر کردن غذاهای خودتان استفاده کنید. مخلوط کردن مواد غذایی با کمک مخلوط‌ کن نیز می‌تواند حالت آبکی به غذاها بدهد و خوردن آن‌ها را برای شما راحت کندآب پرتقال نیز با تحریک ترشح بزاق

برنج و موز به رفع اسهال کمک می‌کنند 

از آنجا که اسهال یکی از عوارض شیمی درمانی می باشد، مصرف مواد غذایی دارای بافت نرم  و  کم فیبر مانند موز، برنج و سیب پخته‌شده، به ایجاد قوام طبیعی مدفوع کمک میکنند. همچنین در دوره شیمی‌درمانی، از مصرف مواد غذایی چرب، میوه‌های خام و غلات سبوس‌دار خودداری کنید، چون این مواد غذایی می‌توانند اسهال را تشدید کنند

غلات سبوس‌دار با یبوست مبارزه می‌کنند 

اگر در دوره شیمی‌درمانی با یبوست مواجه شدید، با نوشیدن مقدار زیادی از مایعات و خوردن مواد غذایی سرشار از فیبر نامحلول مانند غلات سبوس‌دار و میوه های خشک  می توان به عملکرد دستگاه گوارش کمک کرد. موسسه ملی سرطان مصرف روزانه 8 تا 12 فنجان مایعات را برای افرادی که تحت درمان قرار میگیرند توصیه میکند.

وعده‌های غذایی کوچک برای رفع کاهش اشتها کمک کننده است
 
از دست دادن اشتها، یکی از عوارض رایج شیمی‌درمانی است. به‌ جای این‌که خودتان را به خوردن ۳ وعده غذایی حجیم و سنگین مجبور کنید، ۵ یا ۶ وعده غذایی کوچک‌تر برای هر روز در نظر بگیرید تا هم مواد مغذی را به بدن برسانید و هم انرژی کافی دریافت کنید. اضافه کردن مکمل‌های پروتئینی و مواد غذایی پُرکالری به رژیم غذایی نیز به شما کمک می‌کند تا وزن خودتان را در محدوده سالم حفظ کنید.

زنجبیل به رفع حالت تهوع کمک می‌کند 

شیمی‌درمانی عمدتا حالت تهوع ایجاد می‌کند، اما آب نبات های زنجبیلی و لیمو می‌توانند به تسکین این حالت و رفع تهوع کمک کنند. شما می‌توانید قبل از شروع غذا  از این ترکیبات استفاده کنید. در ضمن، مصرف زنجبیل به تسکین سرگیجه و مشکلات گوارشی ناشی از شیمی‌درمانی هم کمک می کند

پیاز و سیر به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند 

پیاز و سیر کبابی، پخته یا خام، از آنجا که سطح بالایی از آنتی‌اکسیدان‌ها را دارا می باشند، سیستم دفاعی بدن را برای مقابله با سرطان تحریک می‌کنند. همچنین محققان دانشگاه کورنل به این نتیجه رسیده‌اند که پیازهای دارای طعم تند می‌توانند از رشد بعضی از سلول‌های سرطانی جلوگیری کنند

پروتئین‌های کم چرب به حفظ انرژی و عضلات کمک می‌کنند

موسسه ملی سرطان توصیه می‌کند که در دوره شیمی‌درمانی از پروتئین‌ بیشتری استفاده کنید تا هم انرژی و هم قوای عضلانی را در وضعیت مطلوب نگه دارید. بهترین انتخاب ها عبارت‌اند از تخم‌مرغ، ماهی، توفو و مرغ. بسیاری از افراد در دوره شیمی‌درمانی نمی‌توانند از گوشت قرمز استفاده کنند، چون طعم فلز را در دهان آنان به‌وجود می‌آورد
 
کاستارد برای زخم های دهانی
 
زخم های دهانی حتی خوردن نرم ترین غذاها را هم دردناک میسازد. اگر در طی درمان مبتلا به این زخم ها شدید، غذاهای خالص  مثلکاستارد، برنج، تخم مرغ، سوپ، حلیم و فرنی که بلعشان آسان است را امتحان کنید. از غذاهای سفت و تیز مثل کراکر، چیپس، سبزیجات خام و غذاهای تند و ادویه دار که زخم ها را تحریک میکنند خودداری کنید.

Reference: www.rd.com
نام نویسندهزهرا غلامپور (کارشناس ارشد تغذیه)
کلمه های کلیدیشیمی درمانی، تغذیه،سیستم ایمنی
تاریخ ثبت1397/03/28


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com