تغذیه مناسب در بیماری ام اس
ام اس یک بیماری مزمن است که بر روی سیستم اعصاب مرکزی تاثیر می گذارد و با تخریب غشاء میلین همراه است ،که وظیفه اتتقال اطلاعات عصبی را به همراه دارد.
علائم و نشانه های بیماری ام اس به راحتی قابل تشخیص است و با گرفتن سابقه ای از بیمار می توان به وجود آن پی برد.در مراحل پیشرفته بیماری شخص قادر به نوشتن،صحبت کردن و راه رفتن نیست.
بیماری ام اس در حدود 2.5 میلیون نفر را در جهان در بر گرفته، اما علت دقیق بیماری  نامشخص مانده است ولی عرض جغرافیایی و رژیم غذایی روی این بیماری نقش دارد .
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که رابطه ای بین بیماری ام اس و موقعیت جغرافیایی و میزان اشعه آفتاب وجود دارد .
اشعه آفتاب باعث ساخته شدن ویتامین D3 در پوست می شود که این فرم از ویتامین D3 باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و ممکن است نقش مهار کنندگی در بیماری ام اس را داشته باشد .از طرف دیگر کاهش ویتامینD در بدن باعث کاهش سطح کلسیم در استخوانها می شود.

باید توجه داشت در این بیماری پیشگیری از خستگی و عفونتها بسیار مهم است .

در این بیماران کاهش ویتامین B12 و اسد فولیک به دلیل استفاده از داروهای استیروئید دیده می شود .هچنین استفاده از قرص متوتروکساید باعث افزایش تهوع و بی اشتهایی می شود.
استفاده از رژیم هایی مانند بدون گلوتن و بدون مواد آلرژی زا و بدون پکتین و محدود در فروکتوز توصیه می شود .
از طرفی استفاده از رژیم هایی که سرشار از سبزیجات هستند ،به دلیل داشتن مواد مغذی بسیار می تواند موثر باشد همچنین زینک فسفات به همراه کلسیم و دیگر ترکیبات می تواند نقش مفیدی را داشته باشد.
برای پی بردن به مقدار ویتامین D بدن این افراد ،باید 25 هیدروکسی در آزمایش خون آنها اندازه گیری شود و مقدار دوز مکمل های پیشنهادی ،باید با دقت اندازه گیری شود وکل دوز دریافتی باید از طریق مولتی ویتامین و مکمل های مینرال و غذاهای غنی شده محاسبه شود .
در مراحل پیشرفته بیماری ،عدم بلع مناسب وعدم پاسخهای عصبی مناسب ممکن است به وجود بیاید لذا احتیاج است رژیم از حالت مایع به پوره و رژیم نرم تبدیل شود.
حتی کوچکترین مایعی می تواند باعث آسپیره شود .در بعضی موارد ممکن است فرد احتیاج به حمایتهای تغذیه روده ای داشته باشد.
مثانه تحریک پذیر معمولا در این افراد وجود دارد و بی اختیاری ادراری به وجود می آید به همین خاطر باید مقدار حجم دریافتی مایعات را در ساعت های بیداری و قبل از خواب تنظیم کرد .
در بعضی افراد محدود کردن زیاد مایعات باعث عفونتهای دستگاه ادراری می شودکه معمولا در افرادی که ام اس دارند دیده می شود و بعضی از بیماران مصرف قره قاط را افزایش می دهند((به صورت خود درمانی)) .قره قاط گیاهی است که در اردبیل می روید و خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و در درمان عفونتهای ادراری بسیار موثر است .
همچنین باید داشت به دلیل تحریک پذیری روده در این افراد می تواند باعث ایجاد یبوست یا اسهال شود.بنابراین یک رژیمی که حاوی فیبر فراوان و آلو بخارا و آب فراوان باشد هر دو مشکل را تعدیل می کند.عادتهای غذایی و دریافت کافی مواد غذایی یکی از مهمترین عامل های محیطی برای جلوگیری از ام اس است .
حضور مقادیر کافی و مناسب از اسیدهای چرب امگا 3 ،لیپولئیک اسید و مکمل ویتامین D مفید است و به عنوان مواد ضد التهابی عمل می کنند و از آسیبهای عصبی بیماری ام اس جلوگیری می کند .
استفاده از مواد انتی اکسیدان از استرس اکسیداتیو و فعالیت رادیکالهای آزاد جلوگیری می کند  .
در این بیماران سلنیوم یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهایی است که باید مورد توجه قرار گیرد و این ماده در غذاهایی مانند مرغ،انواع نان فحبوبات و ماهی به وفور یافت می شود.از طرف دیگر مصرف کره نانهای سبوسدار(فیبر نان مانع جذب سلنیوم میشود) نوشیدنیهای شیرین و شکر باعث کاهش سلنیوم در بدن می شوند .
در افرادی که از غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباع استفاده می کنند علائم بیماری پیشرفت می کند در این افراد استفاده از غذاهای غنی از امگا 3 ویتامین D و ب12 و آنتی اکسیدانها و اسید فولیک توصیه می شود.
یک فرضیه وجود دارد وآن این است که :ممکن است بیماری ام اس در اثر تداخل بیماریها ی مختلفی مانند بیماریهای دستگاه گوارش ایجاد شود و عوامای مانند عفونتهای منو نوکلئوزیز(یک نوع عفونت ویروسی که علائمی مانند آنفولانزا را دارد) و استفاده از گوشتهای دودی و ترکیبات نیتریت و نیترات(به عنوان مواد افزودنی و نگهدارنده در سوسیس و کالباس ....)می توانند تاثیر منفی در این بیماری داشته باشند .
در افرادی که چاق هستند میزان کلسترول خون آنها بالاتر از و در نتیجه میزان هموسیستئین بدن آنها نیز بالاتر می رود و همچنین معمولا میزان دریافت اسیدهای چرب آزاد ترانس نیز بالا می باشد و این افراد عموما فعالیت بدنی کمی دارند .که تمامی این موارد به عنوان عامل خطر برای مبتلا شدن به بیماری ام اس و پیشرفت این بیماری می باشد .
در بیماران مبتلا به ام اس مقدار مصرف فولات نیز پایین است و معمولا مصرف میوه و سبزیجات تا 5 واحد در روز توصیه می شود که در جلوگیری از کاهش ناتوانی ماهیچه های این افراد تاثیر بسزائی را دارد .
 همچنین مصرف زیاد نمک وکشیدن سیگاردر پیشرفت بیماری های اتوایمیون و ام اس و ناتوانی نقش زیادی دارند .
استفاده از ماهی و یا مکملهای امگا 3 ،بذر کتان، شاه دانه و روغن گل پامچال به همراه استفاده از رژیم هایی که طبیعت گرم دارند تاثیرات مثبتی را در بهبود علائم بالینی بیماران مبتلا به ام اس داشته است .
روغن زیتون به دلیل داشتن ترکیبات فنولیک می تواند تاثیرات مثبتی را بر روی بیماریها داشته باشد زیرا به دلیل داشتن این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی و مهار بالایی را در التهابات ایفا می کند .روغن زیتون همچنین دارای خاصیت ضد سرطانی ،ضد میکروبی  بوده و در درمان و پیشگیری از بیماریهای سکته های قلبی، مغزی،زخم بستر،آلزایمر،ام اس،پارکینسون،  پیری و نوروپاتی محیطی تاثیر مثبتی داشته است.
نام نویسندهناهید زندی
کلمه های کلیدیMS ,|او اس ,تغذیه در ام اس ,رژیم درمانی
تاریخ ثبت1396/12/13


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن خیابان دوم شرقی پلاک ۲ طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (021)
تلفن تماس 2 : 88037834 (021)
پست الکترونیک : info@behsite.ir