مراقبت تغذیه ای از مبتلایانHIV/AIDS
مهمترین اهداف از مراقبت های تغذیه ای در مبتلایان  HIV/AIDS  به  به شرح زیر است:
حفظ وزن و جلوگیری از کاهش آن
حفظ توده عضلانی
اطمینان از دریافت کافی مواد مغذی
تصحیح  عادات غذایی و رژیم غذایی
تامین وافزایش ذخایر مواد مغذی ضروری در بدن
جلوگیری از ابتلا به بیماری های ناشی از غذا، مسمومیتهای غذایی
بهبود کیفیت زندگی
درمان عفونت های فرصت طلب

توصیه هاو مراقبت های ی تغذیه ای با توجه به وضعیت و مرحله بیماری  فرد مبتلا و نیز وضعیت تغذیه ای او ، متفاوت است.

بیماری HIV/AIDS  شامل مراحل زیر است
مرحله اولیه: در این مرحله بیماری بدون علائم بوده و وزن بیمار پایدار است.
مرحله میانی: در این مرحله با کاهش وزن مواجهیم و نشانه هایی از ابتلا به عفونت های فرصت طلب در فرد مبتلا مشاهده می شود.
مرحلۀ پیشرفته: بروزعلائم  بیماری ایدز

مراقبت های تغذیه ای برای مراحل مختلف  بیماری

مرحله اول ، بدون نشانه بیماری : مشاوره برای حفظ سلامتی
تامین و تقویت ذخائر مواد مغذی و حفظ وزن و مقدار توده بدنی
آموزش ایمنی و اهمیت بهداشت به بیمار واطمینان از درک  چگونگی مراقبت از ایمنی غذا و آب
تشویق به افزایش فعالیت بدنی

مرحله میانی و بروز نشانه های ابتلا به ویروس
 مشاوره برای به حداقل رساندن عوارض بیماری
مشاوره برای حفظ رژیم غذایی مناسب در طول بیماری 
توصیه به افزایش مصرف مواد غذایی برای جبران کاهش وزن و تنظیم برنامه غذایی برای افزایش وزن
تشویق بیمار به فعالیت فیزیکی مداوم

مرحله ابتلا به ایدز :
فراهم آوردن آسایش روانی و جلب حمایت های اطرافیان
تلاش برای  درمان عفونتهای فرصت طلب
مشاوره برای تنظیم رژیم غذایی با توجه به عوارض بیماری
تشویق فرد مبتلا به تغذیه مناسب و انجام فعالیت بدنی

توجه داشته باشید
به طور کلی جهت  پیشگیری از کاهش وزن بیمار مبتلا به HIV/AIDS از دریافت کافی انرزی روزانه او مطمئن شوید و در صورت نیاز میزان دریافتی انرژی و پروتئین روزانه را افزایش دهید. در این موارد می توان میزان انرژی مصرفی روزانه را 10 تا 15 درصد افزایش داد.
 برنامه غذایی بیمار را طوری تنظیم کنید که بتواند با الگوی درمان دارویی او منطبق بوده و تغییرات نا مطلوب سلامت او که وابسته به بیماری است را به حداقل برساند.مواردی که در شیوه زندگی بیمار متناسب با درمان اونیست را با مشاوره تصحیح کنید به صورتی که مانع از تاثیر منفی شیوه زندگی بر دریافت مناسب انرژی و مواد مغذی مورد نیاز  باشد. در جهت  بهبود ترکیب بدن، ورزش منظم را  برای حفظ  و تقویت توده عضلانی در برنامه روزانه او قرار دهید.
برای بهبود ایمنی و جلوگیری از ابتلا به عفونتهای فرصت طلب  مصرف ویتامین ها و مواد معدنی را افزایش دهید.به بهداشت وایمنی مواد غذایی توجه ویژه نشان دهید.
با پزشک معالج در مورددرمان دارویی ارتباط موثر داشته باشید.
در برنامه غذایی غذاهای متنوع و به خصوص مصرف میوه و سبزی هار ا بگنجانید و مکمل های لازم را تجویز کنید.
 مقادیر پیشنهادی ریزمغذی ها در مبتلایان به اچ آی وی /ایدز
Source: Serono 1999; Tang et al 1996. Excerpts from Eat up
ریز مغذی 
میزان پیشنهاد شده 
Vitamin A     ( RDA=5,000 IU)
2-4 RDA (13,000-20,000IU)
Vitamin E
400-800 IU
Vitamin B 
High-potency B complex (e.g., B-25 or B-50 with niacin and B6)
Vitamin C
1,500-2,000mg
Selenium
200mcg
Zinc
1 RDA (12-19mg) 


 
 برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت های مختلف موارد زیر را در نظر بگیرید
:
حذف مواد غذایی که امکان آلودگی بالایی دارند مثل:
تخم مرغ خام و محصولات لبنی غیر پاستوریزه
غذاهایی که کاملا پخته نشده، به خصوص گوشت
آب نجوشیده و یا شربتهایی که با  آب نجوشیده درست شده باشد.

برای جلوگیری از کم اشتهایی
  ممانعت از مصرف غذاهایی که ممکن است بر روی مصرف غذا تاثیر بگذارد مثل الکل و قهوه 
جلوگیری  از مصرف غذاها ی بی ارزش "junk food " 
 مصرف نکردن غذاهایی که علائم مربوط به اسهال، تهوع و استفراغ، نفخ شدن، از دست دادن اشتها و زخم های دهان (مانند غذاهای منقرض شده، غذاهای چرب) را تشدید می کنند.
نتیجه اینکه 
تغذیه خوب و شیوه زندگی سالم می تواند سلامت، کیفیت زندگی، استقلال طولانی مدت بیمار  و کند شدن پیشرفت بیماری را به دنبال داشته باشد.
فعالیت فیزیکی مناسب، انرژی را افزایش می دهد، اشتها را تحریک می کند، و باعث حفظ و ساخته شدن توده بدنی و عضلانی مناسب می شود.
پیشگیری از آلودگی های میکربی مواد غذایی و آب، خطر ابتلا به اسهال (علت شایع کاهش وزن)، سوء تغذیه و پیشرفت بیماری اچ آی وی را کاهش می دهد
درمان ضد رتروویروسی می تواند به بهبود کیفیت زندگی کمک کند، اما بیماران باید مراقب امکان تاثیر نامطلوب درمان دارویی بر وضعیت تغذیه خود باشند.
نام نویسندهزیبا کاوه ئی
کلمه های کلیدیایدز اصول مراقبت های تغذیه ای
تاریخ ثبت1396/09/10


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن خیابان دوم شرقی پلاک ۲ طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (021)
تلفن تماس 2 : 88037834 (021)
پست الکترونیک : info@behsite.ir