بهترین رژیم برای مبتلایان به دیابت چیست؟
اگر شما قصد پیشگیری از ابتلا به دیابت یا کنترل آن را دارید، باید بدانید که نیازهای تغذیه ای شما همانند سایر افراد است و هیچ غذای خاصی مورد نیاز نمی باشد. با اینحال نیاز است که به برخی از انتخاب های غذایی خود بخصوص در زمینه کربوهیدرات ها  توجه کنید. در کنار پیروی از یک رژیم مدیترانه ای یا یک رژیم دوستدار قلب، مهم‌ترین کاری که باید انجام دهید کاهش اندکی از وزن است. کم کردن ۵ تا ۱۰ درصد از کل وزن بدن می‌تواند به پایین آوردن سطح قند خون، فشار خون و کلسترول کمک کند. کاهش وزن و تغذیه سالم، بر  روی خلق‌وخو، انرژی و احساس تندرستی شما نیز میتوانند تاثیر مثبت بگذارند. حتی اگر در حال حاضر دیابت پیشرفته دارید باید بدانید که هیچ وقت برای شروع تغییرات جدی در زندگی دیر نیست.

کربوهیدرات‌ها بیشتر از چربی ها و پروتئین ها بر سطح قند خون اثر می‌گذارند . بنابراین، افراد مبتلا به بیماری دیابت باید در مورد نوع کربوهیدرات‌های مصرفی دقت کنند. مصرف کربوهیدرات های ساده و تصفیه نشده مثل برنج ، پاستا ، نان سفید (نان لواش - تافتون - نان تست ساده - نان باگت) ، نوشابه ها و نوشیدنی های صنعتی ، آب نبات و غذاهای آماده را باید محدود کنید و بجای آن از کربوهیدرات‌های پیچیده و دارای فیبر زیاد، که خیلی آهسته‌تر هضم  و جذب می‌شوند و درنتیجه از تولید بیش از حد انسولین جلوگیری می‌کنند استفاده شود.  برنج سفید، سیب‌زمینی سفید (هر دو نوع سرخ‌کرده و آب‌پز)،ماکارونی سفید، نان سفید،غلات صبحانه شیرین و ذرت  جزو گزینه های مضر هستند که باید با برنج قهوه ای، سیب زمینی شیرین، ماکارونی با ارد سبوس دار، نان سبوس دار و تیره، غلات صبحانه با فیبر زیاد و مواد قندی کم، نخود فرنگی یا سبزی‌های برگ‌دار جایگزین شوند.
 
رژیم غذایی دیابتی به‌معنای حذف همه مواد قندی از برنامه غذایی نیست، اما بیماران دیابتی مثل همه افراد دیگر ممکن است در مصرف خوراکی‌های شیرین زیاده‌روی کنند. اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید، هنوز هم می‌توانید وعده‌های مصرفی کوچکی از خوراکی‌های شیرین را در برنامه غذایی خودتان قرار دهید و نکته کلیدی درباره مصرف مواد قندی، رعایت اعتدال است. کم کردن هوس مواد قندی برای بیماران دیابتی خیلی مهم است. این افراد باید مواد قندی را به‌آرامی در رژیم غذایی خودشان کاهش دهند تا جوانه‌های چشایی، زمان لازم برای منطبق کردن خودشان با شرایط جدید را در اختیار داشته باشند.  اگر می‌خواهید حتما دسر بخورید، پس نان (یا برنج یا ماکارونی) نخورید. بیماران دیابتی برای مصرف دسر بهتر است مقداری چربی‌های سالم را به آن اضافه کنند. چربی‌ها، فرآیند هضم را آهسته‌تر می کنند و اجازه نمی‌دهند که سطج قند خون سریع و ناگهانی افزایش پیدا کند. کره بادام‌زمینی، ماست و مغزهای خام، گزینه‌های مناسبی از چربی‌های سالم هستند. به‌جای این‌که شیرینی‌ها را به‌عنوان میان‌وعده بخورید، از آن‌ها به‌عنوان بخشی از وعده غذایی استفاده کنید. وقتی که شیرینی‌ها به‌تنهایی خورده می‌شوند، قند خون را خیلی سریع و ناگهانی بالا می‌برند. ترکیب کردن آن‌ها با مواد غذایی دیگر، مانع از این اتفاق می‌شود.

بهترین چربی ها، چربی های غیراشباع هستند که در ماهی و منایع گیاهی مثل روغن زیتون، مغزها و آووکادو وجود دارند.اسیدهای چرب امگا3 با التهاب مقابله کرده و سلامت مغز و قلب را تامین میکنند. بهترین منبع این اسدیهای چرب ماهی های سالمون و تن و بذر کتان می باشد.

خوردن 6 وعده غذایی منظم و برنامه ریزی شده در حجم کم ،منجر به حفظ بهتر قند خون می گردد. همچنین وعده صبحانه را حتما مصرف کنید تا انرژی کافی را تامین کرده و قند خون شما را ثابت نگه دارد. سعی کنید مواد غذایی  مصرفی روزانه خود را در جایی ثبت کنید تا مشکلات برنامه را شناسایی کنید. فعالیت بدنی نیز به کنترل وزن شما و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند. آسان ترنی و کم هزینه ترین فعالیت بدنی پیاده روی به میزان حداقل 30 دقیقه در روز است. شنا، داوچرخه سواری یا هر فعالیت دیگر با شدت متوسط که منجر به بالا رفتن ضربان قلب و تنفس و تعریق شود نیز می تواند مورد توجه قرار بگیرد.


بزرگترین خطر برای مبتلایان به دیابت: چاقی شکمی
داشتن اضافه وزن یا چاقی بزرگترین فاکتور خطر در ابتلا به دیابت نوع 2 می باشد.  اگر بخش زیادی از چربی بدن شما، به‌جای قرار گرفتن در باسن و ران‌ها، در ناحیه شکم جمع شده باشد، این ریسک بالاتر می رود. دلیلش این است که چربی شکمی، اندام‌های شکمی و کبد را احاطه می‌کند و شدیدا با مقاومت به انسولین و بیماری دیابت رابطه دارد. در زنان با اندازه دور کمر ۸۸ سانتی‌متر یا بیشتر و در مردان با اندازه دور کمر 102 سانتی‌متر یا بیشتر خطر ابتلا به دیابت بیشتر می شود (این معیار به تازگی در مورد مردان و زنان کشورهای آسیایی تغییر کرده و باید زیر 90 سانت در هر دو جنس باشد).
کالری‌هایی که از فروکتوز به دست می‌آیند، بیشتر از انواع دیگر می‌توانند چربی اطراف شکم را افزایش دهند.  فروکتوز در نوشیدنی‌های شیرین مثل نوشابه‌های گازدار، نوشیدنی‌های انرژی‌زا و ورزشی، مواد غذایی فرآوری‌شده مثل کیک ها ، شیرینی‌های صنعتی، آب‌نبات‌ها و... یافت میشود. کاهش مصرف مواد غذایی شیرین، می‌تواند اندازه دور کمر شما را کاهش دهد و درنتیجه خطر ابتلا به بیماری دیابت را پایین بیاورد.  

تصورات نادرست درباره رژیم دیابتی:
۱: شما باید از همه مواد قندی پرهیز کنید. شما می‌توانید از خوردن مواد غذایی شیرین لذت ببرید، به شرط این‌که برنامه‌ریزی غذایی درستی داشته باشید و مصرف قندهای پنهان را محدود کنید.
۲: شما باید مصرف کربوهیدرات‌ها را کنار بگذارید. نوع کربوهیدرات‌های مصرفی به‌اندازه حجم مصرفی آن‌ها مهم است. بنابراین، به‌جای کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای از غلات سبوس‌دار استفاده کنید. این نوع از کربوهیدرات‌ها دارای فیبر زیادی هستند، به‌آرامی هضم می‌شوند و سطح قند خون را پایدارتر نگه می‌دارند.
۳: شما به  غذاهای خاص نیاز دارید. اصول تغذیه سالم برای همه یکسان است، حتی برای افراد مبتلا به بیماری دیابت. غذاهای دیابتی گران‌قیمت، هیچ مزیت خاصی نسبت به غذاهای سالم دیگر ندارند.
۴: بهترین رژیم غذایی برای شما، رژیم غذایی پر پروتئین است. تحقیقات نشان داده‌اند که زیاده‌روی در مصرف پروتئین، خصوصا پروتئین حیوانی، می‌تواند باعث  مقاومت به انسولین شود. رژیم غذایی سالم شامل پروتئین، کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها می‌شود. بدن انسان به هر سه منابع برای عملکرد مطلوب نیاز دارد. کلید اصلی، رژیم غذایی متعادل است.  
 
 این خوراکی‌ها را بیشتر بخورید :
چربی‌های سالم که در مغزها و آجیل، روغن زیتون، روغن ماهی،‌ بذر کتان و‌ آووکادو یافت میشود.
 میوه‌ها و سبزی‌ها بخصوص انواع تازه و رنگی . به‌جای آب‌میوه‌ها، از خود میوه‌ها استفاده کنید.
غلات و نان های سبوس دار و پر فیبر
 ماهی، مرغ ارگانیک یا بوقلمون
 پروتئین‌های با کیفیت بالا مثل تخم‌مرغ، لوبیا، لبنیات کم چرب و ماست‌های شیرین‌نشده
 
  این خوراکی‌ها را کمتر بخورید :
چربی‌های ترانس مثل روغن‌های نیمه‌هیدروژنه یا مواد غذایی سرخ‌شده
مواد غذایی بسته‌بندی‌شده و فست‌فودها مخصوصا انواعی که حاوی مواد قندی زیادی هستند، شیرینی‌ها، چیپس و دسر
نان سفید، غلات صبحانه شیرین، ماکارونی یا برنج تصفیه‌شده
 گوشت قرمز و فرآورده‌های گوشتی
 
www.helpguide.org
 
نام نویسندهزهرا غلامپور (کارشناس ارشد تغذیه)
کلمه های کلیدیدیابت،قندخون،رژیم غذایی
تاریخ ثبت1396/08/20


عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن خیابان دوم شرقی پلاک ۲ طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (021)
تلفن تماس 2 : 88037834 (021)
پست الکترونیک : info@behsite.ir