اخبار ویتامین دی و بیماری کووید 19 پنجشنبه 1 خرداد 1399 ساعت 13:30
برخلاف نظریات منتشرشده درمورد اثراحتمالی مصرف ویتامین دی مخصوصا با دوزبالا جهت پیشگیری و یا درمان بیماری COVID-19، تاکنون شواهد علمی کافی برای اثبات این امر برروی ویروس SRAS-CoV-2 و بیماری COVID-19 موجود نمی باشد

در طی چند هفته اخیراخبارزیادی درمورد نقش مصرف مکمل ویتامین دی درکاهش احتمالی شدت علایم بیماری COVID-19 و میزان مرگ ومیرناشی ازاین بیماری دررسانه ها منتشرشده است. براساس تعدادی مطالعات مشاهده ای، رابطه معکوسی بین شدت بیماری  COVID-19 ومیزان ویتامین دی خون افراد مبتلا، با پیش فرض اثراین ویتامین روی سیستم ایمنی بدن، گزارش شده است. لذا تعدادی ازمحققان مصرف مکمل این ویتامین را حتی با دوزبالا بصورت روزانه درطی این دوران پیشنهاد داده اند.

 پیرواین نظریات، جمعی ازمحققان درزمینه تحقیقاتی ویتامین دی دراروپا و امریکا گزارش خلاصه شده ای را اخیردر  BMJ Nutrition, Prevention & Health به چاپ رسانیده اند. این گروه ازدانشمندان بیان کرده اند، برخلاف نظریات منتشرشده درمورد اثراحتمالی مصرف ویتامین دی مخصوصا با دوزبالا جهت پیشگیری و یا درمان بیماری COVID-19،  تاکنون شواهد علمی کافی برای اثبات این امر برروی ویروس SRAS-CoV-2 و بیماری COVID-19 موجود نمی باشد ونظریات پیشنهادی صرفا براساس حدس و گمان و پیش فرضیه موجود روی مکانیسم ویتامین دی وعفونتهای ویروسی دیگرمی باشد.
جهت اطمینان ازاثراین ویتامین روی ویروس SARS-CoV-2 و بیماری COVID-19 مطالعات بیشتری مخصوصاً آزمایشات  تصادفی کنترل شده (RTCs) برروی جمعیت مطالعاتی بالا ضروری ولازم می باشد. لذا، نتایج نظریات ارایه شده در رسانه ها بیشتر باعث تشویش افکارمی شود. لازم به یادآوری است که مصرف بیش ازاندازه ویتامین دی باعث به خطرانداختن سلامتی افراد مخصوصا با بیماریهای خاص مانند افراد با مشکلات کلیوی می شود. بنابراین، توصیه اکید درعدم استفاده ویتامین دی با دوزبالاتراز٤٠٠٠ واحدی بصورت روزانه می شود مگراینکه این دوزتوسط پزشک به دلایل خاص پزشکی به افراد توصیه شده باشد.
در شرایط کنونی جهت کاهش بیماری کرونا، علاوه بررعایت بهداشت فردی و رعایت فاصله گذاری افراد، تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه مناسب و فعالیت فیزیکی کافی توسط متخصصین ذیربط توصیه می شود. عموماً به علت رایج بودن کمبود ویتامین دی دراکثرافراد و گروههای مختلف سنی چه درایران و چه درکشورهای دیگرو نقش این ریزمغذی درتقویت سیستم ایمنی بدن، استفاده ازمکمل های ویتامین دی توصیه می شود. در مورد نحوه ویتامین دی دستورالعملی توسط دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت صادر شده که در اینجا می توانید آن را مشاهده کنید.
لازم به یادآوری است  که منبع اصلی ویتامین دی نورمستقیم خورشید (مخصوصا درفاصله زمانی ١٠صبح تا ٣ بعدازظهر) است که توسط یک واکنش شیمیایی وابسته به تابش اشعه فرابنفشِ بی (UVB) درپوست بدن تشکیل می شود. موقعیت جغرافیایی منطقه وفاصله بیشترازخط استوا باعث کاهش تابش اشعه فرابنفشِ بی (UVB) با طول موج موثرجهت ساخته شدن ویتامین دی می شود و در نتیجه برخلاف تصورعموم مردم فقط درمعرض نورآفتاب بودن درهرماه و فصلی موثردرجذب ویتامین دی نمی باشد. عوامل دیگرمحدود کننده درجذب ویتامین دی عبارتند ازابری بودن هوا ومیزان آلودگی آن، مدت زمان درمعرض نورآفتاب قرارگرفتن، میزان پوشش لباس، استفاده از کرمهای ضد آفتاب، رنگ پوست (پوست تیره تر) و مسن بودن افراد.
ویتامین دی درمواد غذایی ازجمله ماهی های روغنی، زرده تخم مرغ و شیرغنی شده و روغنهای خوراکی غنی شده نیزموجود است. در بعضی رسانه ها به اشتباه آب پرتقال وغلات صبحانه را نیزمنبع ویتامین دی معرفی کرده اند. در صورتی که این محصولات بصورت غنی شده با ویتامین دی دربعضی کشورهای اروپایی رایج می باشند و درایران، شیرو روغنهای خوراکی غنی شده با این ویتامین توسط برخی شرکتها دربازارعرضه می شود.

دکتر شیما عصار


منبع: Vitamin D and SARS-CoV-2 virus/COVID-19 disease.(2020). BMJ Nutrition, Prevention & Health. https://behdasht.gov.ir/اخبار-اختصاصی/تشریح-کلیات-تغذیه-ای-در-دوران-مقابله-با-کرونا   تعداد بازدید : 635 نوشته شده توسط: ادمین بهسایت

کلمات کلیدی: 
چاپ خبر
آخرین اخبار
پربازدید ترین ها

عضویت در خبرنامه

جهت عضویت در خبر نامه ایمیل خود را در قسمت روبرو وارد کنید
شما بعد از عضویت در خبرنامه در هر زمان می توانید با وارد کردن ایمیل خود عضویتتان را لغو کنید
لینک های مفید خدمات الکترونیکی شبکه های اجتماعی تماس با ما
تهران خیابان سئول شمالی شهرک سئول خیابان نسترن کوچه دوم شرقی پلاک 2 طبقه اول
تلفن تماس 1 : 88037734 (+9821)
تلفن تماس 2 : 88037834 (+9821)
پست الکترونیک : behsite@gmail.com